Är det olagligt att skräpa ned?

Innehållsförteckning

Är det olagligt att skräpa ned?

Är det olagligt att skräpa ned?

Den nya lagen innebär att straffansvar för ringa nedskräpningsförseelse införs, genom ändringar i miljöbalken. Det blir straffbart att skräpa ner med till exempel en cigarettfimp eller ett tuggummi. De flesta av dessa produkter innehåller plast och är bland de vanligast förekommande produkterna vid nedskräpning.

Vad leder nedskräpning till?

Nedskräpningen leder till lidande för många marina djur, och får även stora socioekonomiska konsekvenser. Varje år dör eller skadas tusentals sjöfåglar, fiskar, sköldpaddor, sälar och valar för att de har trasslat in sig eller fastnat i fisknät, förpackningar eller annat skräp.

Vad gör skräp med naturen?

Skräpet förstör miljön och hälsan. Nedskräpningen påverkar miljön negativt och djur som fåglar, fiskar och sälar skadas och dör. Dessutom bryts plast från exempelvis plastpåsar ned i små mikropartiklar, partiklar som lätt binder gifter.

Hur påverkar skräp djuren?

Varje år skadas mängder av djur av plasten i havet. Valar, sälar, sjöfåglar, sköldpaddor och många andra djur fastnar i skräpet och drunknar, svälter ihjäl eller skadas svårt. De djur som äter plastskräp kvävs eller får inre skador, och plastbitarna kan ge dem en falsk mättnadskänsla som gör att de svälter.

Hur anmäler man nedskräpning?

Att anmäla nedskräpning till polisen Det är förbjudet att skräpa ned enligt 29 kap 9 § miljöbalken. Om du ser nedskräpning och vill anmäla den gör du det i första hand till polisen, tfn 114 14. Dokumentera gärna med foton.

Får man slänga skräp på marken?

Det är olagligt att skräpa ner i Sverige. Den som skräpar ner kan böter eller fängelse. Ingen får skräpa ned utomhus på en plats som allmänheten har tillträde eller insyn till.

Vad leder plast i haven till?

Hur hamnar plasten i havet? ... I havet sönderdelas plastskräpet långsamt till mindre delar och blir till slut till så kallade mikroplaster, som inte bryts ned på flera hundra år och som är nästintill omöjliga att fånga upp. Förlorade fiskeredskap, som nät av nylon, sönderdelas också till mikroplaster.

Relaterade inlägg: