Vad är syftet med upphovsrättslagen?

Innehållsförteckning

Vad är syftet med upphovsrättslagen?

Vad är syftet med upphovsrättslagen?

Upphovsrätten skyddar konstnärligt skapande som musik, film och litteratur. Skyddet går inte att ansöka om utan uppstår automatiskt när verket kommer till.

Får ej kopieras?

Den som framställer kopior på ett sätt som strider mot bestämmelserna i upphovsrättslagen riskerar att dömas för brottet intrång i upphovsrätten, ett brott som kan ge böter eller fängelse i upp till två år. Det är förbjudet att medverka vid olaglig kopiering.

Vad är upphovsrättsskyddat verk?

Att ett verk är upphovsskyddat innebär att verket har en personlig prägel. Det vill säga att två av varandra oberoende personer inte ska kunna utforma innehållet identiskt, eller i stort sett identiskt. Det är inget krav att ha byline till det verk som skapats, upphovsrätten gäller även utan byline.

Hur får man använda Copyright?

För upphovsrätt/copyright krävs att verket har "verkshöjd"; att det du skapat når upp till en viss nivå av originalitet. I Sverige går det inte att ansöka om upphovsrättsligt skydd utan rätten uppkommer automatiskt när ett verk kommer till. I Sverige gäller upphovsrätten i 70 år efter upphovsmannens död.

Är det olagligt att kopiera en hel bok?

För privat bruk får du kopiera upphovsrättsskyddad text utan upphovspersonens tillstånd i begränsad omfattning. Enligt KB:s uppfattning motsvarar det högst 25% av hela verket. Texter av begränsat omfång som artiklar, dikter och noveller får kopieras i sin helhet. För privat bruk får du även kopiera bilder och kartor.

Hur får man kopiera?

Du får kopiera max 9 sidor (15 %). Exempel 3: Boken har 300 sidor. Du får kopiera max 15 sidor.

När får man använda upphovsrättsskyddat material?

Alla som skapar text, musik, bild, fotografi eller konst har automatiskt upphovsrätt till sitt verk. Detta regleras av Lagen om upphovsrätt. Lagen innebär att upphovspersonen har ensamrätt att bestämma vad som får göras med verket som hen har skapat. För att upphovsrätten ska gälla ska verket ha uppnått 'verkshöjd'.

Relaterade inlägg: