Hur hög hyra?

Innehållsförteckning

Hur hög hyra?

Hur hög hyra?

Enligt hyreslagens huvudregel, som inte tillämpas på bostadsrätter, ska hyran vara skälig, vilket innebär att den inte får vara betydligt högre än hyran för likvärdiga bostäder, med hänsyn till bruksvärdet. Är hyran påtagligt högre än likvärdiga bostäder, så är inte hyran att anse som skälig.

Hur mycket kan man ta i hyra för inneboende?

Den inneboende hyr ett sovrum och kan använda de gemensamma utrymmena som kök, badrum och vardagsrum. Skälig hyra kan då max vara 4000 kronor (50% av den hyra du själv betalar). Om ytan som hyrs är fullt möblerad kan ett påslag på max 15% tas ut och ni kan överenskomma om vad som gäller kring el, internet etc.

Vad är normal hyra för en trea?

Riksgenomsnitt för månadshyran i en lägenhet på 70 kvm är 7 000 kronor kronor. Högst är hyresläget i storstadsregionerna. Men genomsnittshyran i en kommun påverkas också av hur gamla hyreshusen är. Kommuner som inte byggt så mycket nytt på senare år har låga genomsnittshyror.

Hur länge kan man hyra ut en bostadsrätt i andra hand?

Det finns ingen lag som säger hur länge du får hyra ut din bostadsrätt i andra hand, däremot så beviljar bostadsrättsföreningar ofta andrahandsuthyrning ett år i taget.

Relaterade inlägg: