Vad är arvode mäklare?

Innehållsförteckning

Vad är arvode mäklare?

Vad är arvode mäklare?

Mäklararvode är det du betalar för att mäklaren förmedlat din bostad till en köpare. Vilket arvode mäklaren har rätt till regleras vanligen i det förmedlingsuppdrag du skriver med mäklaren. Du och mäklaren är fria att avtala om vilket mäklararvode mäklaren ska ha rätt till och hur det ska beräknas.

Vad är ett bra mäklararvode?

Mäklararvodet, även kallat provisionen är den kostnad som mäklaren tar för att sälja din bostad. Det handlar normalt sett om en kostnad på runt 35.000 kr och uppåt. Oavsett om du skall sälja en bostadsrätt eller en villa så bör du anlita en mäklare om din bostad är värd mer är 600.000 kr.

Vad är god fastighetsmäklarsed?

Mäklaren ansvarar Hen ska alltid följa god fastighetsmäklarsed. Det betyder framför allt att mäklaren ska vara en opartisk mellanman och ta till vara både säljarens och köparens intressen. Samtidigt ska mäklaren särskilt ta hänsyn till uppdragsgivarens ekonomiska intressen.

Hur mycket får man dra av på mäklararvode?

Skatter och avdrag vid bostadsförsäljning Säg att du sålde din bostad för 2 miljoner kronor och köpte den för 1,8 miljoner kronor. Därtill har du ett mäklararvode på 50 000 kronor och la även ut en kostnad på 30 000 kronor i förbättringsutgifter (t. ... Vilket ger dig en vinstskatt på 120 000 * 22% = 26 400 kronor.

Hur räknar man ut mäklararvode?

Exempel: Mäklaren tar 3 % i provision på slutpriset upp till kr. Om bostaden säljs för mer än kr tar mäklaren 10 % på den del av slutpriset som överstiger kr. Om bostaden i detta exempel säljs för kr blir provisionen totalt 40 000 kr (30 000 kr + 10 000 kr).

Är det moms på mäklararvode?

Försäljning av en fastighet är undantagen från skatteplikt. Därför är ingående skatt för mäklararvode vid omsättning av en fastighet som huvudregel inte avdragsgill.

Kan man pruta på mäklararvode?

Det går alltid att försöka pruta på mäklararvodet. Utgå alltid från att mäklaren du förhandlar med vill sälja just din bostad. Tänk på att du alltid kan välja att anlita en annan mäklare om du inte får ett bra erbjudande.

Vad täcker mäklarens ansvarsförsäkring?

Försäkringen ska bland annat omfatta skadeståndsskyldighet för varje skadefall upp till kronor för mäklare som förmedlar alla typer av egendom och upp till 200 000 kronor för mäklare som enbart förmedlar hyresrätter.

Vad ska en objektsbeskrivning innehålla?

Avser förmedlingen en bostadsrätt, ska objektsbeskrivningen innehålla uppgift om bostadsrättsföreningens namn, pantsättning av bostadsrätten, andelstal och upplåten mark. Objektsbeskrivningen ska också innehålla uppgift om lägenhetens nummer, storlek, årsavgift och beslutade ändringar av denna samt driftskostnader.

Relaterade inlägg: