Är graviditetspenning och föräldrapenning samma sak?

Innehållsförteckning

Är graviditetspenning och föräldrapenning samma sak?

Är graviditetspenning och föräldrapenning samma sak?

Föräldrapenning och graviditetspenning. Alla kvinnor har rätt att ta ut föräldrapenning under graviditetens två sista månader. Den som har ett särskilt tungt eller riskfyllt jobb kan du ha rätt till så kallad graviditetspenning under samma period. Vid svåra komplikationer eller sjukdom har du rätt till sjukpenning.

Vad kan man bli sjukskriven för gravid?

En normal graviditet anses inte som en sjukdom, men en patient kan ha rätt till sjukpenning om hen är eller blir sjuk under graviditeten och sjukdomen sätter ned arbetsförmågan med minst en fjärdedel. Det gäller oavsett om sjukdomen beror på graviditeten eller inte.

Vem betalar graviditetspenning?

Graviditetspenningen betalas ut av Försäkringskassan och det är du och din arbetsgivare som tillsammans gör anmälan till Försäkringskassan.

Är graviditetspenning semesterlönegrundande?

Om du är föräldraledig på deltid tjänar du fortsatt in semester under den tiden oavsett om du tar ut föräldrapenning eller inte. Om du fått rätt till graviditetspenning och är ledig från arbetet är dessa dagar semesterlönegrundande.

Kan man få föräldrapenning om man är arbetslös?

Om du är arbetssökande Du som hade ett arbete innan du blev arbetssökande kan få föräldrapenning som grundas på de inkomster du hade då, det vill säga på sjukpenningnivå. Det gäller under förutsättning att du anmälde dig hos Arbetsförmedlingen första vardagen som du var arbetslös och fortfarande är anmäld.

Har man rätt att gå ner i arbetstid när man är gravid?

Får jag lägre föräldrapenning om jag går ner i arbetstid innan förlossningen? Nej, inte om det är 6 månader eller kortare tid kvar till den planerade förlossningen. Din föräldrapenning beräknas på den inkomst du hade innan du gick ner i arbetstid.

Relaterade inlägg: