Vad är straffet för grov olovlig körning?

Innehållsförteckning

Vad är straffet för grov olovlig körning?

Vad är straffet för grov olovlig körning?

Olovlig körning av normalgraden är ett brott som endast kan resultera i böter. Straffet för grov olovlig körning kan däremot vara fängelse, där straffvärdet uppgår till som högst sex månader (3 § lagen om straff för vissa trafikbrott).

Vad krävs för att dömas för olovlig körning?

För olovlig körning kan den som uppsåtligen för ett körkortspliktigt fordon utan att vara berättigad till det dömas till ansvar (3 §). Det krävs att åklagaren kan bevisa att det är just den tilltalade som har framfört ett körkortspliktigt fordon som hen ej varit berättigad till, samt att det skett uppsåtligen.

Hur många dagsböter för olovlig körning?

Oftast leder brottet till böter 1500 kr eller 30 dagsböter. Den som tillåter annan att köra olovligt enligt sista stycket brukar dömas till 30 dagsböter.

Vad händer om man kör för fort med EPA?

En A-traktor får högst föras fram i 30 km/h. ... Framförs en A-traktor vars konstruktiva hastighet är ändrad, och föraren endast har AM- behörighet, så kan denne bli misstänkt för olovlig körning. Föraren riskerar att dömas för olovlig körning med böter och spärrtid på körkortet samt indraget körkortstillstånd.

Vad menas med spärrtid?

Om ditt körkort återkallas enligt punkterna 1-6 beslutar vi om en så kallad spärrtid. Spärrtiden är den tid då ditt körkort är återkallat och Transportstyrelsen inte får tillverka ett nytt körkort.

Relaterade inlägg: