Får polisen fråga om ID?

Innehållsförteckning

Får polisen fråga om ID?

Får polisen fråga om ID?

Enligt PL 14 ska särskild anledning föreligga för polisen att anta att du är efterspanad eller efterlyst och med stöd av lag skall berövas friheten vid anträffandet, för att du ska vara tvungen att identifiera dig. Vägrar du i sådana fall att visa id kan polisen omhänderta dig för identifiering.

Vad får en polis inte göra?

Dina rättigheter

  • Allmänna principer.
  • Frihetsberövande.
  • Gripande.
  • Störande av allmän ordning.
  • Avvisa, Avlägsna, Omhänderta.
  • Ingripanden mot grupper.
  • Förhör.
  • Att ha med någon.

När får polisen be om legitimation?

Totalt finns det fyra fall då polis får kräva legitimation av en okänd person: Vid skälig misstanke om brott enligt 24 kapitlet 2 § rättegångsbalken. Vid intressekontroll enligt 9 kapitlet 2 § utlänningslagen. När man kör fordon som kräver behörighet enligt 3 kapitlet 15 § körkortslagen.

Får polisen fota mig?

Polisen får inte utan uttryckligt stöd i lag fotografera en enskild med tvång eller annars mot hans eller hennes vilja (se bl. a. ... fotografier som tas med stöd av rättegångsbalken . I 6 § anges att det är undersökningsledaren som beslutar om fotografering när det behövs för utredningen av ett brott.

Får polisen söka igenom mig utan anledning?

Om du skäligen kan misstänkas för ett brott får polisen genomföra en kroppsvisitation. Detta för att utreda brottet eller för att söka efter föremål som polisen har rätt att ta i beslag (som t. ex. olagliga föremål eller föremål som kan användas som bevis).

Får polisen söka igenom min bil utan tillstånd?

Enligt 20 a § polislagen får poliser genomsöka fordon i den utsträckning det behövs för att söka efter vapen eller andra farliga föremål som är ägnade att användas vid brott mot liv eller hälsa, om det med hänsyn till omständigheterna kan antas att ett sådant föremål kan påträffas och förklaras förverkat enligt regler ...

Får polisen slå in dörren?

Bland annat har polisen rätt att använda våld, och således också bryta upp en dörr, om det är fråga om att avvärja en straffbelagd handling eller en fara för liv, hälsa eller värdefull egendom. ...

Vad händer om man inte öppnar dörren för polisen?

Om polisen knackar på en ytterdörr i en hyreslägenhet och personen inte öppnar,polisen bryter upp dörren, tar med personen som blir häktad. ... Polisen får lov att använda våld för att bryta upp dörrar om det kan anses vara försvarligt och andra åtgärder var otillräckliga (10 § p. 6 Polislagen (1984:387)).

Relaterade inlägg: