Vad har man för dialekt i Skövde?

Innehållsförteckning

Vad har man för dialekt i Skövde?

Vad har man för dialekt i Skövde?

Västgötska är ett samlingsnamn på de svenska dialekter som talas i Västergötland. Västgötska räknas till götamålen och präglas av påverkan från väster och i viss mån söderifrån. Influenser österifrån har varit mer begränsade, med Tiveden och Vättern som kommunikationshinder.

Hur låter den göteborgska dialekten?

När göteborgare säger Vasagatan låter det som Våsagåtanungefär. Ett annat typiskt drag är att ord som sport, fors och barn tappar r:et och låter som spott, foss och ban istället. Det finns i dagens göteborgska en tendens till att uttalet av långt ö-ljud blir öppnare.

Hur pratar man i Alingsås?

Både Kungsbacka och Kungälv är sedan länge intagna, liksom Floda och Lerum. I Stenungsund är det påfallande mycket göteborgska, men inte i Uddevalla. Alingsås och Borås håller fortfarande stånd, där är de ännu västgötar, säger han.

Hur pratar man i Trollhättan?

– Det är fortfarande väldigt mycket traditionell västgötska i Trollhättan, fast med en del göteborska inslag. Lite västgötska med en släng av göteborska, och där försvann dialekten. – När en dialekt har fått inslag och drag från en anna dialekt kallar vi det kombilekt, berättar Svahn.

Vilken dialekt har man i Borås?

Här talas västgötsk dialekt, typisk för bland annat städer som Skara, Borås och Ulricehamn.

Vilken dialekt pratar man i Västergötland?

Dialekterna i Västergötland bildar kärnområde för götamålen. Dialekterna i Västergötland bildar kärnområde för götamålen med östgräns i det stora skogsområdet Tiveden (som ligger i Närke) och sjön Vättern. I norr går inflytandet från västgötadialekterna långt upp i Dalsland och Värmland.

Hur beskriver man göteborgska?

Melodi och uttal Den största skillnaden mellan göteborgskan och övriga västsvenska dialekter är att man i göteborgskan inte använder sig av tjocka ”l” och runda vokaler (till exempel ”u” och ”ö” som hörs i värmländska och västgötska).

Hur pratar man i Växjö?

Växjö har storstadsdialekt – Lu kan man också säga till pojk, heralue, säger han. I Dialektresan far vi genom hela länet för att höra hur det kronobergska språket låter. Vi tar oss från r-lösa byar, genom storstadsmål och ner till skånedoftande smålänningar. Vi får höra hur folk låter och vad de pratar om.

Relaterade inlägg: