Vad är 0502-Y?

Innehållsförteckning

Vad är 0502-Y?

Vad är 0502-Y?

Tidigare (men till viss del även idag) var standardvit NCS S 0502-Y. En vit med 5 enheter svärta och 2 enheter kulörthet/gult. Den senare är standard på de flesta förmålade lister, foder, dörrar, köksluckor samt även på strömbrytare och kontaktuttag. Den kulören har många namn som Stockholmsvit, Antikvit, Nikotinvit….

Varför heter det Stockholmsvit?

Begreppet Stockholmsvitt sägs ha kommit till i huvudstaden, av praktiska skäl. Genom att addera lite pigment till den vita färgen upplevde målarna att den fick bättre täckningsförmåga. En bruten vit nyans höll sig också fräschare längre. Kallas ibland Antikvit eller Äggskalsvit.

Vilken kulör är Stockholmsvit?

NCS S 0502-Y Stockholmsvit.

Vad är bruten vit?

Antikvit färg på lovelyhome.se Som vi nämnde tidigare är antikvit färg en bruten vit kulör som har brutits med lite gul kulör för att ge färgen en mjukare och varmare känsla. Färgen ger en varm finish och det är nog därför den är så populär.

Vad betyder NCS S 0502-Y?

Siffrorna i kulörnamnet står för svärta och hur mycket kulör det är i . I S0502-Y är det alltså 5% svärta och 2% kulör, på en 100% skala. Eftersom Y står för färgen gul så drar denna kulör något åt det gula hållet, även om det inte är mycket, utan bara 2 %.

Vad passar till Stockholmsvit?

Det är inte bara lister och foder som passar bra i Stockholmsvitt, det är också en snygg kulör för väggar. Skall du måla väggar med kulören Stockholmsvit bör du välja en mattare färg än den du har på lister och foder, kanske en helmatt kulör med glans 7.

Vilken färgkod har Nordsjövit?

Nordsjö har sin "Nordsjövit" som har koden NCS S 0603-Y03R. Dvs en vit med 6 enheter svärta, 3 enheter kulörthet av en gul kulör med 3 enheter rött. Flugger har sin "Carlssonvit" som är den tidigare versionen av NCS S 0502-Y. Dvs NCS 0502-Y.

Vad står n för i färgkod?

Så fungerar NCS! Y90R betyder färgens kulörton. S:et framför beteckningen anger att provet är ett standardprov och ingår i NCS Edition 2. Rent grå färger saknar kulörton och betecknas endast med nyansbeteckningarna följt av N (för neutral).

Hur ser Stockholmsvit ut?

0502-Y - eller Stockholmsvitt, ibland Antikvitt som det heter i folkmun - är en vit färg med lite svärta (5% svart färg i pytsen) och så lite lite gult (dvs man har även blandat i gult färgpigment i pytsen). ... Detta är en kulör som har lika mycket svärta (dvs 5% svart pigment) men inget gult eller annat färgpigment alls!

Vad menas med obruten färg?

Färgbrytning är processen att ge önskad kulör till en målarfärg. Ordet bruten färg kan också syfta på en kulör som avviker något från den som uppfattas som ren (till exempel "brutet vitt"). ... Till detta används datorstyrda brytmaskiner, där koncentrerade pigment i pastaform blandas med vit eller opigmenterad färg.

Relaterade inlägg: