Vad ingår i en besiktning av bil?

Innehållsförteckning

Vad ingår i en besiktning av bil?

Vad ingår i en besiktning av bil?

Vi kontrollerar lampor som varnar för olika fel. Även ratten och förarsätet samt alla bilbälten, vindruta, dörrar och eventuell lastsäkringsutrustning samt gasinstallation besiktas. Vi noterar också bilens mätarställning. Är fordonet utrustat med krockkudde på passagerarsidan ska det finnas ett varningsmärke synligt.

Måste service göras innan besiktning?

Skillnad mellan service och besiktning En trafikfarlig bil kommer inte att få godkänt vid kontrollbesiktningen. Det finns däremot ingen lag som säger att du måste serva bilen. ... Innan du besiktigar bilen är det bra att se till att den är servad för att slippa onödiga anmärkningar och ombesiktning.

Hur funkar bilbesiktning?

Besiktningsteknikern provkör till sist bilen för att göra en slutlig bedömning av skick och körbarhet och för att kontrollera att hastighetsmätaren, signalanordningen, vindrutetorkarna och vindrutespolarna fungerar.

Måste tutan fungera vid besiktning?

Om tutan/signalanordningen inte fungerar vid kontrollbesiktning underkänns fordonet utan krav på efterkontroll, men det blir en anmärkning i protokollet.

Vad ingår i Husvagnsbesiktning?

Att tänka på vid besiktning av husvagn/husbil

  • blinkers, belysningen runt om, reflexer och skyltlykta.
  • att däckens mönsterdjup minst är 1,6 mm.
  • att husvagnens bromsar fungerar (även katastrofbromsvajern)
  • att det inte finns lösa föremål i husvagnen som kan skada inredningen vid ett bromsprov eller hårdare inbromsning.

Hur går en kontrollbesiktning till?

Vi kontrollerar karosseriet inklusive motorhuven, dörrarna, skärmar, samtliga rutor, dina bilbälten och att din bil inte har några trafikfarliga anordningar monterade. Vi undersöker om lastförskjutningsskydd och andra delar i lastutrymmet sitter fast som de ska samt att lastutrymmet är helt.

Måste man göra Bilservice?

Bilens serviceintervall är 3000 mil eller 12 månader. Bilen behöver alltså en årsbaserad service då man inte kommer upp i 3000 mil under perioden. ... Bilen behöver service vid 1500 mil eller var 12:e månad. Då behöver bilen service baserat på miltalet, d.v.s. vid 1500 mil, och sedan igen vid 3000 mil.

Vad händer om man inte lämnar in bilen på service?

Servicen kommer troligtvis att plocka upp detta i förtid. Slutligen får du ingen försäkring utan service. Om något händer och det visar sig att bilen inte varit på service så kommer försäkringsbolaget troligtvis inte att betala ut någonting.

Hur gör man Bilprovningen?

Du kan boka tid på www.bilprovningen.se/boka för kontrollbesiktning för alla fordon, samt efterkontroll (ombesiktning) för fordon som har en max totalvikt på 7 ton. Du kan även boka tid för släp och husvagn när du bokar tid för personbil som det går att koppla släp eller husvagn till.

Hur anmäler man sig på Bilprovningen?

Vår kundservice hjälper gärna till via telefon 0771-600 600. Det går också bra att boka om på www.bilprovningen.se.

Relaterade inlägg: