Vem har rätt till EU kort?

Innehållsförteckning

Vem har rätt till EU kort?

Vem har rätt till EU kort?

Vem kan ha nytta av kortet? För att vara berättigad till ett kort måste du vara försäkrad eller omfattas av det statliga försäkringssystemet i någon av Europeiska unionens medlemsstater eller i Island, Liechtenstein, Norge eller Schweiz. Alla familjemedlemmar som reser bör ha sitt eget kort.

Är EU kort gratis?

Här kan du beställa EU-kortet gratis och läsa vad som gäller om du tillfälligt vistas utomlands och behöver söka sjukvård eller tandvård. Om du ska arbeta utomlands eller flytta utomlands hittar du information som gäller för dig på sidorna Arbeta utomlands eller Flytta utomlands.

Vad gör EU kort?

Här beställer du EU-kortet (det europeiska sjukförsäkringskortet). Det ger dig rätt till nödvändig sjukvård i andra EU/EES-länder, Schweiz och Storbritannien. Beställ EU-kortet i god tid. Det kan ta upp till 10 arbetsdagar innan du får det.

Hur ser EU kort ut?

Kortet är lätt att känna igen. Kortets framsida ser likadant ut i alla länder och innehåller samma information men på olika språk. Kortets baksida kan se olika ut från land till land. Du kan klicka på ett land (nedan) och se hur kortet ser ut i det landet.

Vad händer om jag blir sjuk under en resa i ett annat EU land?

Blir man sjuk i ett land utanför EU/EES, Schweiz eller Storbritanniens kan man inte använda sitt EU-kort få kostnaderna ersatta av Försäkringskassan. Därför är det även viktigt att ha en privat försäkring som täcker kostnader för sjukvård.

Vad gäller för EU-medborgare vid behov av omedelbar sjukvård i annat EU land?

Om du som EU-medborgare blir hastigt sjuk under en tillfällig vistelse i ett annat EU-land – under semestern, affärsresan eller studierna – har du rätt till vård som inte kan vänta tills du kommer hem. Du har samma rätt till vård som invånarna i landetdu besöker.

Vad händer om man blir sjuk i ett annat EU-land?

Om du blir sjuk utanför EU/EES, i Schweiz eller Storbritannien. Blir man sjuk i ett land utanför EU/EES, Schweiz eller Storbritanniens kan man inte använda sitt EU-kort få kostnaderna ersatta av Försäkringskassan. Därför är det även viktigt att ha en privat försäkring som täcker kostnader för sjukvård.

Vad händer om jag inte har EU-kort?

Det är ett konkret bevis på att du är försäkrad i ett EU-land. Om du inte har något EU-kort eller om du inte kan använda det (till exempel för privat vård), kan du inte vägras vård. Men du måste kanske betala på plats och sedan söka ersättning efter hemkomsten.

Hur får man sjukförsäkringskortet?

Via försäkringskassan kan du beställa det Europeiska Sjukförsäkringskortet. Men kom ihåg att beställa kortet i god tid innan avresa då det kan ta upp till tio dagar att kortet.

Vad är ett EES land?

EES, Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, omfattar Europeiska unionens medlemsländer och Efta-länderna med undantag av Schweiz. EES-avtalet ingicks år 1994. Efta, Europeiska frihandelssammanslutningen, grundades år 1960 för att främja fri varuhandel mellan medlemsländerna. Finland utträdde ur Efta år 1995.

Relaterade inlägg: