Vad är sjukdomen tbc?

Innehållsförteckning

Vad är sjukdomen tbc?

Vad är sjukdomen tbc?

Tuberkulos orsakas av bakterierna inom Mycobacterium tuberculosis komplexet, inklusive M. bovis. Dessa växer mycket långsamt men är också mycket långlivade och kan under gynnsamma omständigheter överleva i åratal. I människokroppen kan de förekomma latent under en persons hela livstid.

Hur skyddar man sig mot tuberkulos?

Vaccinet mot tbc kallas BCG-vaccin, Bacillus Calmette-Guérin-vaccin. BCG-vaccinet har en varierande skyddseffekt. Mot de allra farligaste tbc-formerna, som främst små barn kan få, skyddar vaccinet bra. Före 1975 rekommenderades att alla nyfödda i Sverige skulle BCG-vaccineras mot tbc.

Hur testar man sig mot tuberkulos?

IGRA-tester (Interferon Gamma Release Assay) Principen för IGRA är att man in vitro stimulerar patientens leukocyter med specifika tuberkulosantigen. Om patienten har varit i kontakt med tuberkulosbakterier producerar leukocyterna interferon-gamma som mäts med laboratoriemetoder.

Är lungsot och tuberkulos samma sak?

Lungsot, tbc och tuberkulos är olika namn på samma sjukdom: en infektion av tuberkelbakterier.

Vad är lungsot?

Tbc, tuberkulos, är egentligen flera olika infektionssjukdomar som alla orsakas av samma slags bakterier. Den vanligaste formen av tuberkulos är den som angriper lungorna. Den sjukdomen har bland annat kallats lungsot, bröstilska och lungröta. Om tuberkulos inte behandlas är dödligheten mycket hög.

Var tbc en pandemi?

Större pandemier Ofta har det varit influensa, pest, kolera eller tyfus som orsakat pandemier, men även smittkoppor och tuberkulos. Pandemier av pest har utbrutit åtminstone tre gånger, varje gång med start i Kina: Justinianska pesten nådde bysantinska riket 541–542 e.Kr.

Hur påverkar tuberkulos lungorna?

När tbc drabbar lungorna får den sjuke ofta en envis hosta och upphostningar som varar i flera veckor. Personen kan också få ont i bröstet och det kan i ovanliga fall förekomma blod i upphostningarna. Det är också vanligt att den sjuke blir hängig och trött samt tappar aptiten och därmed går ner i vikt.

Vilket andningsskydd skall användas vid vård av patient med smittsam tuberkulos?

Basala hygienrutiner. Vid vård av patienter med smittsam tuberkulos ska, förutom de basala hygienrutinerna, andningsskydd användas (FFP3). Andningsskyddet är personligt och det är en engångsartikel.

Kan man bota tuberkulos?

En kombination av flera läkemedel Tuberkulos som upptäcks i tid kan nästan alltid botas med hjälp av antibiotika. Det är nödvändigt att kombinera flera läkemedel för att minska risken för att bakterierna utvecklar resistens, det vill säga motståndskraft, mot de vanligaste tbc-läkemedlen.

När kom tuberkulos?

Tuberkulos har varit ett gissel för mänskligheten sedan forntiden – minst. Skelettrester visar hur förhistoriska människor för 10 000 år sedan hade tuberkulos. I Europa började tuberkulosfallen öka under 1600-talet och de nådde sin topp under 1800-talet då närmare en fjärdedel av alla dödsfall orsakades av sjukdomen.

Relaterade inlägg: