Varför har vi ljusstakar?

Innehållsförteckning

Varför har vi ljusstakar?

Varför har vi ljusstakar?

Adventsljusstakarna står på norra halvklotet, där december är årets mörkaste månad, även symboliskt för "ett ljus i mörkret" och liknande fanns där innan kristendomen. Många advents-, Lucia- och julsånger beskriver hur ljusen tänds i adventstider.

Vad symboliserar Chanukka?

Tempelinvigningsfesten. Chanukka (även translittererat hanukka) är en åtta dagar lång ljusfest till minne av Judas Mackabeus återinvigning av Jerusalems tempel år 164 före vår tideräkning, sedan det under maccabéerupproret befriats från de seleukidiska härskarna. ... Ordet chanukka är hebreiska och betyder just 'invigning' ...

Hur ser en Chanukka ljusstake ut?

Chanukkia (betoning på i, -'kia) är en menora-ljusstake för Chanukka-ljusen, (eller -oljan). Chanukkian har åtta ljus som är lika långa, till skillnad från tempelmenorans sju ljus. Ljusen i Chanukkian står lika högt, i en rad. ... Första dagen tänder man ett ljus med shames, andra dagen två ljus etc.

Vilka länder har adventsljusstake?

I Sverige är ljusstakarna en tradition sedan länge och det tillverkas en stor mängd ljusstakar varje år. Alla hamnar dock inte i svenska hem, utan det exporteras även en hel del adventsljusstakar till andra länder i Europa, som till exempel Tyskland, England och Holland.

Varför finns adventsljusstake?

Enligt gammal sed hade man också låtit ljus brinna under hela julnatten, som skydd mot onda makter. Så småningom satte man adventsljusen i ljusstakar i stället för i granar, och började tända ett nytt ljus varje söndag fram till jul.

Varför tänder vi ett ljus i advent?

I slutet av 1800-talet började man att tända ljus för att markera nedräkningen till julafton i Europa. Till Sverige kom traditionen från Tyskland. Där hade Kaiserwerths diakonianstalts en adventsgran och det tog Ersta diakoni i Stockholm intryck av. ... Varje adventssöndag tändes sju ljus, ett för varje dag i veckan.

Vad säger man på chanukka?

I samband med att ljusstaken tänds sjunger man ofta traditionella sånger varpå den ofta placeras nära ett fönster – för att på så sätt ”förkunna miraklet”. Under Hanukkah bjuder seden att man äter mat, godis o.s.v. som helst ska vara friterat i olja, just för att återkoppla till oljemiraklet i templet.

Vad heter chanukka ljusstaken?

Under chanukka tänder man ett ljus varje kväll i chanukka-staken (hebr. חַנֻכִּיָּה, Hanukiah), en åttaarmad ljusstake med plats för ett nionde ljus, som kallas tjänaren (shamash), och som används för att tända de övriga.

Hur och varför firas chanukka?

Den judiska högtiden chanukka firas för att minnas mackabéernas återinvigning av templet i Jerusalem år 164 före vår tideräkning, efter att de hade befriat templet från grekerna. ... Det delades ut sufganiot som är munkar vilket är en tradition att äta under chanukka då det är oljig mat som påminner om oljan som hittades.

Relaterade inlägg: