Vad gjorde man på 30 talet?

Innehållsförteckning

Vad gjorde man på 30 talet?

Vad gjorde man på 30 talet?

Viktiga händelser under decenniet

  • 1930 - Planeten Pluto upptäcks.
  • - Svensk militär skjuter mot demonstranter i Ådalen.
  • 30 januari 1933 - Adolf Hitler blir rikskansler i Tyskland.
  • 1936 - Moskvarättegångarna mot utrensade kommunister inleds i Sovjetunionen.
  • 1936-1939 - Spanska inbördeskriget utkämpas.

Vad hände i Sverige på 30 talet?

Under 1920-talet och början av 1930-talet skakades Sverige av flera hårda arbetsmarknadskonflikter. Den mest uppmärksammade var Ådalen 1931, då militären öppnade eld mot ett demonstrationståg och fem personer stupade. I valet 1932 fick Socialdemokraterna makten och kom att behålla den nästan oavbrutet i 44 år.

Hur såg man ut på 30 talet?

I början av 1930-talet blev den kvinnliga klädseln mer feminin med mjuka former vilket var en reaktion på 1920-talets mode, som var mer fritt. 30-talets ideal var längre kjolar och längre hår, samt tunga tyger vars fall la sig längs den kvinnliga kroppsformen med en markering vid midjan.

Vad hände under 1920?

1920-talet var ett årtionde då mycket förändrades. Efter de hemska krigsåren under första världskriget (1914-1918) och spanska sjukan som följde i dess spår, ville folk nu ha det trivsammare. I USA uppstod en ny sorts musik, jazzen. Till den kunde man dansa foxtrot, charleston och andra moderna danser.

Vad kallades en på 30 talet populär lång Damblus med skärp i midjan?

Siluetten blev även slankare då klänningen smet åt om kroppen fram till midjan där plaggen sedan vidgas ut likt en klocka. Dessa kjolar och klänningar var ofta veckade med insatta kilar för att uppnå rätt vidd på kjolen. Dessa veck kallas för Godet-veck.

Vad var det mörka 30 talet?

Den stora depressionen är en benämning för den ekonomiska kris som drabbade USA efter börskraschen 1929 och som sedan spred sig till många andra länder runt om i världen under 1930-talet. En orsak till krisen var att de amerikanska arbetarna och bönderna hade för låga inkomster i förhållande till varornas priser.

Vad hände år 1994 i Sverige?

Det svenska husläkarsystemet, som infördes 1 januari 1994, avskaffas genom omröstning i Sveriges riksdag där SAP och Ny demokrati röstar emot.

Hur var det för 100 år sedan?

Inflyttningen till städerna ökade i takt med att samhället blev allt mer industrialiserat. Folkrörelserna växte och samhället demokratiserades. Skillnaden mellan rika och fattiga minskade i samhället. 1900-talet var också ett århundrade då kvinnorna fick större frihet och mer makt.

Hur var modet på 40 talet?

Under 40-talet var kläderna väldigt stilrena och klassiskt designade och även om det fanns några färgklickar här och var så valde man ändå en väldigt nedtonad och diskret design. Grönt var väldigt uppskattat på mode både för män och kvinnor. Även marinblått och havsblå toner syntes till, så väl som rött och grått.

Vad kännetecknar 1920-talet Vad händer i världen då?

Viktiga händelser under decenniet 10 januari 1920: Den internationella samarbetsorganisationen "Nationernas Förbund" bildas. 1 januari 1925: Sveriges Radio startar. ... 27 januari 1926: I Storbritannien visas världens första TV. 20 maj-: Charles Lindbergh blir förste ensamflygare över Atlanten.

Relaterade inlägg: