Vilken olja är tjockast?

Innehållsförteckning

Vilken olja är tjockast?

Vilken olja är tjockast?

Viskositet – Det här betyder siffrorna och bokstäverna Om vi tar som exempel en olja som har SAE 10W-40 skrivet på flaskan så står 10W för kallegenskaperna och 40 för egenskaperna vid högre temperaturer. Ju högre siffran är desto tjockare olja.

Vad är skillnaden mellan 5W 30 och 5W 40?

Båda dessa oljor har sina för- och nackdelar. Till exempel skapar 5w40-smörjmedlet en tjockare och starkare oljefilm, tätar håligheter på ett utmärkt sätt och klarar höga belastningar. ... Smörjmedlet 5w30 går lättare att pumpa genom systemet och rengör motorns delar mer effektivt.

Vad betyder SAE 30?

SAE-systemet består av ett antal ”vinterklas- ser”, 0W, 5W, 10W, 15W samt ett antal ”sommar- klasser”, 20, 30, 40, 50, 60. Ju högre siffra inom respektive klass desto tjockare olja. Om det står t ex SAE 20 eller SAE 30 på oljeflaskan, talar man om en SINGLEGRADE olja.

Vad står oljan för?

Det finns två tal som definierar viskositeten hos en olja. Det första talet slutar med bokstaven ”W”, som står för vinter (winter). ... Det andra talet definierar hur en olja flyter vid motorns normala driftstemperaturer. Ju lägre talet är desto bättre kommer den att flyta.

Vilken motorolja bil?

Det finns både mineraloljor och syntetoljor men vi rekommenderar att alltid välja syntetisk olja. Den har längre livslängd och minskar bränsleförbrukningen, vilket är bättre för både bil, plånbok och miljö. Den syntetiska oljan går utmärkt att fylla på även om du har mineralolja sedan tidigare.

Vad betyder beteckningen på olja?

Den lägre siffran innan ”W” anger oljans viskositet vid låga temperaturer – ju lägre siffra desto bättre flödesförmåga har oljan. En 0W-olja är pumpbar ner till -35 grader, medan en 15W-olja inte kan tas upp av motorns oljepump under -20 grader, berättar Magnus Blommé.

Vad står beteckningen på oljan för?

Det finns två tal som definierar viskositeten hos en olja. Det första talet slutar med bokstaven ”W”, som står för vinter (winter). Detta mått är relaterat till hur en olja flyter när den är kall, såsom vid uppstart av motorn. Det andra talet definierar hur en olja flyter vid motorns normala driftstemperaturer.

Relaterade inlägg: