Varför använder man blyersättning?

Innehållsförteckning

Varför använder man blyersättning?

Varför använder man blyersättning?

Blyersättningen, och tidigare blyet, fungerar som smörjmedel i bland annat motorns ventilsäten. Utan en skyddande hinna på ventilsätet och ventilen kommer små micropartiklar att lossna från ventilsätet och fastna på ventilen med minskat ventilspel som följd och till slut haveri.

Vilka bilar behöver blyersättning?

Äldre motorer med gjutjärns topp kräver blyersättning medans äldre motorer med alu top ytterst sällan behöver detsamma. Alutoppar har oftast ventilsäten och styrningar av material som tål blyfritt, medans gjutjärns toppar ofta har ventilsätena frästa direkt i gjutgodset.

Måste man ha blyersättning?

Blyersättning innehåller vanligen kalium. Detta för att smörja ventilsätena vilket behövs eftersom ventilerna roterar något när de öppnas och stängs. Vissa bilar behöver blyersättning, andra inte, detta beror på ventilsätena och ventilerna.

Vad gör blyet i bensin?

I Sverige började den blyade bensinen att avvecklas redan under mitten av 80-talet. Blyet hade sedan länge använts för att höja oktantalet i bensinen och dessutom skyddat de alltmer högpresterande motorerna mot ventilproblem.

När ska man använda Blyersättning?

Många motorer konstruerade för blyad bensin kan skadas redan efter 60 timmars gång om de körs på blyfri eller dåligt blyad bensin. Red Line Blyersättning ger samma skydd som en högblyad bensin utan att skada eventuell katalysator.

Vad händer om man kör utan Blyersättning?

Dagens moderna blyersättningsmedel fungerar på ungefär samma sätt, men om man kör lite hårt med en gammal bil utan blyersättning så är risken stor att avgasventilerna förstörs. Eländet börjar med att material från ventilsätet fastnar på ventilen som då inte kan täta riktigt.

Vilken bensin till veteranbil?

Veteranbilar fungerade bäst med den gamla blyade bensinen. Energiinnehållet i E10 är lägre vilket medför en ökad förbrukning på 2% ca (1,8% uppgivet). Etanol påverkar vissa gummisorter som kommer att torka, missformas eller gå sönder. Etanol löser upp blybeläggning i bensintankar.

Relaterade inlägg: