Vad gör Blindtarmens Maskformiga bihang?

Innehållsförteckning

Vad gör Blindtarmens Maskformiga bihang?

Vad gör Blindtarmens Maskformiga bihang?

Maskformiga bihanget, blindtarmsbihanget, latin appendix vermiformis (av vermis, "mask"), är ett fingerliknande utskott från blindtarmen. Tidigare har man trott att bihanget saknade funktion, men enligt hypoteser kan det spela en roll vid upprättandet av en normal tarmflora.

Varför har man en blindtarm?

Blindtarmen har rykte om sig att vara mer eller mindre onödig, men den spelar faktiskt en stor roll i vårt immunförsvar genom att reglera uppsättningen av våra tarmbakterier och kan alltså även spela en roll för uppkomsten av Parkinsons sjukdom.

Vad är Blindtarmsbihang?

Blindtarmen används i dagligt tal som namn på ett litet bihang som sitter på första delen av tjocktarmen. Bihanget är som en fingerformad ficka som sitter på tjocktarmen, långt ner på den nedre högra sidan av buken under naveln. Egentligen är blindtarmen namnet på den del av tjocktarmen (cecum) som bihanget sitter på.

Vad gjorde blindtarmen förr?

I årtionden har vi trott att blindtarmen är ett bihang från förr, när vi åt och levde väldigt annorlunda mot i dag. ... Nya studier visar att blindtarmen kan spela en viktig roll för immunförsvaret. Blindtarmen kan fungera som ett reservutrymme för viktiga bakterier i magen.

Har apor blindtarm?

I bihanget hos primater, gnagare och hardjur finns lymfvävnad, där bland annat B-lymfocyter utvecklas och producerar antikroppar. B-lymfocyter utvecklas hos människan däremot huvudsakligen i andra delar av kroppen, vilket innebär att bihanget inte har någon avgörande betydelse för det lymfatiska systemet.

Hur lång tid tar det att operera bort blindtarmen?

Själva operationen tar cirka 30 minuter, men det tar 2–3 timmar i operationssalen eftersom barnet sövs. Barnet stannar på sjukhuset mellan 1–5 dagar.

När började man operera blindtarmen?

Pionjären i bukkirurgi kunde inte räddas genom operation i buken. Året är 1879 och för drygt tio år sedan har Joseph Lister introducerat den antiseptiska sårbehandlingen med karbolsyra, vilket revolutionerat kirurgin genom att minska risken för dödlig infektion.

Kan blindtarmen komma och gå?

Ibland kan blindtarmen brista på grund av inflammationen och då behöver du vård snabbt – brusten blindtarm kan leda till bukhinneinflammation. Barn under 7 år och personer över 70 år drabbas oftare än andra. Om blindtarmen har brustit kan smärtan komma och gå eller till och med försvinna i några minuter eller timmar.

Relaterade inlägg: