Vad gör brandkåren?

Innehållsförteckning

Vad gör brandkåren?

Vad gör brandkåren?

En brandman utför idag en mängd olika uppgifter. Till exempel släcka bränder och rycka ut vid kemiska utsläpp, trafikolyckor eller drunkningstillbud. Arbetet innebär också ett att förhindra olyckor överallt i samhället genom information om vad man själv kan göra för att öka sin och andras säkerhet.

Vad har brandman på sig?

Som brandman arbetar du både med förebyggande brandskydd och med räddningsarbete vid olyckor. De olycksavhjälpande insatserna kan vara av olika slag som till exempel släcka bränder, avhjälpa trafikolyckor, sanera vid kem- och trafikolyckor och dykning vid drunkningstillbud.

Vad gör kommunal räddningstjänst?

Det gäller till exempel: brandbekämpning, trafikolyckor, vattendykning, storskalig oljebrandsläckning, skogsbrandsläckning och insatser vid kemikalieolyckor. Den kommunala räddningstjänsten har också ansvar för räddningstjänst till sjöss när det gäller hamnar, kanaler och strandlinjer.

Vad är skillnaden mellan deltidsbrandman och brandman i beredskap?

Många av arbetsuppgifterna som en heltidsbrandman har – men inte hela tiden. Som deltidsbrandman rycker du ut vid larm under de veckor du har beredskap (24 timmar om dygnet hela veckan eller enligt ett lokalt utformat schema), i normalfallet ungefär var fjärde vecka.

Relaterade inlägg: