Vilka har D-vitaminbrist?

Innehållsförteckning

Vilka har D-vitaminbrist?

Vilka har D-vitaminbrist?

Riskgrupper med ökad sårbarhet för D-vitaminbrist: äldre personer. personer som vistas för lite i solen, bär heltäckande kläder eller alltid har hög solskyddsfaktor. mörkhyade personer som bor eller vistas långa perioder i nordliga länder.

Hur många har D-vitaminbrist?

Det visar statistik från Socialstyrelsen som SVT Nyheter tagit del av. 2004 fick nio personer D-vitaminbrist som sin huvuddiagnos inom öppenvården. Bara efter tio år, 2014, var den siffran uppe i 1.030 fall.

Kan D-vitamin påverka sköldkörteln?

Låga vitamin D-nivåer har i studier kunnat kopplas till sköldkörtelsjukdom. Jod är nödvändigt för att sköldkörteln ska fungera. Både för låga och för höga nivåer leder till felaktig funktion i sköldkörteln och därmed sköldkörtelsjukdom.

Hur lång tid tar det att bota D-vitaminbrist?

När vi vistas utomhus på sommaren så bygger vi upp ett lager av D-vitamin som kroppen sedan förbrukar under den mörka delen av året. Kroppen lagrar sedan D-vitamin i cirka tre månader (personlig variation förekommer) så det är inte förrän tre månader efter de soliga månaderna som vi känner av låga D-vitaminnivåer.

Kan man mäta D-vitaminbrist?

Att bara mäta vitaminerna B12 och folsyra i serum räcker ofta inte för att avgöra om en patient lider brist på dessa vitaminer. Ett betydligt säkrare sätt är att mäta halten av metylmalonsyra och homocystein. Svår vitaminbrist kan leda till demens. ...

Har svenskar D-vitaminbrist?

Antalet svenskar som får diagnosen D-vitaminbrist har ökat explosionsartat de senaste åren, det visar statistik som SVT Nyheter presenterar på sin hemsida. ... 204 personer D-vitamin utskrivet av läkare, 2015 hade siffran ökat till så mycket som 126041 personer.

Har du brist på D-vitamin?

  • D-vitamin. D-vitamin reglerar kalkbalansen i skelett och tänder. Brist på D-vitamin kan orsaka rakit, "engelska sjukan", hos barn, vilket visar sig som mjukt och missformat skelett, och benuppmjukning, osteomalaci, hos vuxna. D-vitamin är ett av de få vitaminer vi riskerar att få för lite av och vissa grupper kan därför behöva tillskott.

Vad kan man få i sig av D-vitamin?

  • Stora mängder D-vitamin är giftigt och kan leda till att man får för höga nivåer av kalcium i blodet, kalciuminlagring i njurarna och njursvikt. Man kan inte få i sig farliga mängder D-vitamin enbart via maten, men om man äter kosttillskott som innehåller D-vitamin kan man få för mycket.

Vad är brist på D-vitamin i skelett och tänder?

  • D-vitamin reglerar kalkbalansen i skelett och tänder. Brist på D-vitamin kan orsaka rakit, "engelska sjukan", hos barn, vilket visar sig som mjukt och missformat skelett, och benuppmjukning, osteomalaci, hos vuxna.

Vad är det för D-vitamin i livsmedelsdatabasen?

  • Värdet för D-vitamin i Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas omfattar både vitamin D3 (kolekalciferol) och vitamin D2 (ergokalciferol). D-vitamin anges ibland i internationella enheter. Omvandlingsfaktorerna mellan de två enheterna är: 1 IE = 0,025 mikrogram D-vitamin. 1 mikrogram D-vitamin = 40 IE.

Relaterade inlägg: