Vilka djur är Cites listade?

Innehållsförteckning

Vilka djur är Cites listade?

Vilka djur är Cites listade?

Cites, även kallad Washington-konventionen, är en internationell överenskommelse med syfte att bevara hotade arter av vilda djur och växter. Tullverkets roll är att övervaka handeln till och från länder utanför EU. Cites omfattar ca 6 000 djurarter och 30 000 växtarter.

Hur får man Cites intyg?

Du måste söka intyg i förväg Du behöver intyget innan du handlar med ett djur, en växt eller en produkt av en A-listad art. Du kan inte söka intyget i efterhand. Tänk på att handläggningstiden för ansökan ofta är minst en månad.

När infördes Cites i Sverige?

Den är till för att förhindra utrotning av hotade arter och fungerar som en hjälp i kampen mot den illegala handeln med djur och växter. Konventionen skrevs under 1973 och trädde i kraft 19:41).

Vad är ett Artskyddsbrott?

Beskrivning av artskyddsbrott Artskyddsbrott innebär att man bryter mot någon av de regler som finns till skydd för vilda djur och växter. Det kan exempelvis handla om att skada fridlysta djur eller växter i den svenska naturen.

Vilka arter är utrotningshotade?

Fjällräven, den europeiska minken och Medelhavsmunksälen, nordkapare och isbjörn tillhör nu de mest utrotningshotade däggdjuren i Europa. Pollinerarna minskar också. Ett av tio europeiska bi- och fjärilsarter hotas av utrotning.

När behövs Cites-intyg?

Om du ska handla med eller resa med levande djur, eller produkter av djur, som är utrotningshotade på grund av omfattande handel, kan du behöva ansöka om ett CITES-intyg eller CITES-tillstånd. Många djur och växter hotas av utrotning.

Får man sälja björnskinn?

Genom regeringens tillämpning och tolkning av EU:s regler för jakt är det förbjudet för en björnjägare att sälja såväl kött som skinn. ... Jägare, med ambitioner att fälla en björn, bör med andra ord i sitt eventuella testamente, göra en notering om hur björnskinnet i så fall ska hanteras.

Vilka växter är hotade i Sverige?

Hotade djur och växter

  • Arter på land.
  • Särskilt skyddsvärda träd.
  • Fetörtsblåvinge.
  • Bredbandad ekbarkbock.
  • Rikkärr.
  • Skräntärna.
  • Ortolansparv.
  • Läderbagge.

Vad händer om man dödar ett fridlyst djur?

Djur och fåglar är skyddade En del i skyddet av hotade djur innebär bland annat att det är förbjudet att förstöra fortplantningsområden. ... Djur och fåglar får inte heller dödas eller skadas, med undantag för vad som regleras i Jaktlagen och Jaktförordningen.

Vad händer om man plockar fridlysta blommor?

Blåsippan är fridlyst i hela landet och skyddas därmed av miljöbalken. Att gräva upp den är brottsligt. Att plocka dem för att sedan sälja dem också. Alternativet till fängelse är böter.

What is the history of CITES?

  • CITES was drafted as a result of a resolution adopted in 1963 at a meeting of members of IUCN (The World Conservation Union). The text of the Convention was finally agreed at a meeting of representatives of 80 countries in Washington, D.C., United States of America, on , and on CITES entered in force.

What is the CITES Convention?

  • CITES is an international agreement to which States and regional economic integration organizations adhere voluntarily. States that have agreed to be bound by the Convention ('joined' CITES) are known as Parties.

How many species are protected by CITES?

  • Today, it accords varying degrees of protection to more than 37,000 species of animals and plants, whether they are traded as live specimens, fur coats or dried herbs. CITES is an international agreement to which States and regional economic integration organizations adhere voluntarily.

Relaterade inlägg: