Vad menas med en Motoroljas viskositet?

Innehållsförteckning

Vad menas med en Motoroljas viskositet?

Vad menas med en Motoroljas viskositet?

Viskositeten hos en olja mäts genom dess flödesmotstånd. ... Detta mått är relaterat till hur en olja flyter när den är kall, såsom vid uppstart av motorn. Det andra talet definierar hur en olja flyter vid motorns normala driftstemperaturer. Ju lägre talet är desto bättre kommer den att flyta.

Vad menas med Multigradeolja?

Det vanligaste i dag är multiviskositetsoljor som är utformade för att fungera vid flera olika temperaturer, så kallade multigrade-oljor. – Dessa möjliggör att vi inte behöver byta olja efter årstid. Multigradeoljorna har två SAE-klassbeteckningar. ... Ju högre siffran är desto bättre klarar oljan höga temperaturer.

Vad är kvalitetsbeteckning för motoroljor?

ACEA delar in motoroljor i tre klasser, en för bensinmotorer (beteckning A), en för lättare dieselmotorer (beteckning B) och en för tunga dieselmotorer (beteckning E). A1 Motorolja av samma kvalitet som A2, men med lägre krav på skjuvstabilitet och avdunstning.

Vad menas med Hypoid?

Ordet "hypoid" betecknar från början en bakväxeltyp där pinjongen inte går in radiellt mot kronhjulet. Detta leder till gnidning av en sällsamt elakartad sort men har stora fördelar till exempel på terrängfordon eller när man vill hålla ner omfånget under/över bakaxeln.

Relaterade inlägg: