Vad betyder 830 på ett lysrör?

Innehållsförteckning

Vad betyder 830 på ett lysrör?

Vad betyder 830 på ett lysrör?

30 i 830 står för 3000K och det beskriver färgtemperaturen. 3000K beskrivs också som varmvitt ljus. ... står för färgtemperatur 4000K från lysröret och då kan man beskriva ljuset som "vitare" eller lite "kallare". 840 används mer i stora lokaler, industrier och i lysrörsarmaturer i affärer.

Vilket lysrör ska jag ha?

Enklast är att titta på informationen som framgår på lysröret som ska ersättas. Där står ett Watt-tal (W) och en ljusfärg, oftast 830 (Varmvit) eller 840 (Kallvit). Informationen är standard så om du byter till ett lysrör med samma värden får du samma storlek på lysröret och samma färg som tidigare.

Vad betyder lysrör?

Lysrör är en elektrisk ljuskälla. Den joniserar argon och kvicksilverånga så de blir elektriskt ledande vilket leder till att UV-ljus skapas. UV-ljuset exciterar atomer i det fluorescerande lyspulver som är placerat på glasrörets insida. När den exciterade atomen avexciteras utstrålas synligt ljus.

Vilken Ljustemperatur?

I en hemmiljö är en varmvit färgtemperatur, 2500-3000K, att föredra då vi är vana vid glödlampor och halogenlampor. När det gäller belysning i offentliga miljöer samt butikslokaler är en naturligt vit färgton, 3000-4000K, att föredra.

Hur många Kelvin är kallvit?

Ljusets färg mäts i Kelvin När du ska köpa lampa ska du titta efter vilken ljusfärg, eller färgtemperatur, som lampan har. Färgtemperaturen mäts i kelvingrader (K) och kan variera från varmt, cirka 2 700 K som ger mysljus, till kallvitt, 4 000 K, som passar till en arbetslampa. Dagsljus motsvarar 6 000 K.

Relaterade inlägg: