Hur fungerar en induktionshäll?

Innehållsförteckning

Hur fungerar en induktionshäll?

Hur fungerar en induktionshäll?

Induktionshäll är en teknik som används i modernare spisar för matlagning. Tekniken går ut på att varierande magnetfält från hällen inducerar strömmar i använd kastrull eller stekpanna för att på så vis skapa värme.

Hur vet man om det är en induktionshäll?

Du kan testa om en kastrull är magnetisk genom att använda en magnet. Om magneten fäster på kastrullbotten så fungerar det kärlet på en induktionshäll. Det finns också en speciell märkning på undersidan, där kan du titta för att se om kärlet är anpassat till induktionshäll.

Varför ska man ha induktionshäll?

Utseendemässigt är en induktionshäll lik en vanlig glaskeramikhäll men med den stora skillnaden att uppvärmningen sker på olika sätt. Induktionstekniken gör att hällen är snabb att värma upp samt energisnål och säker. Säkerheten kan vara extra bra för dig som har barn eller använder hällen som avlastningsyta.

Vilket år kom induktionshällen?

Dessutom är induktionshällarna lätta att hålla rena. Tekniken började utvecklas redan i början av 1900-talet, ett av de första amerikanska patenten är från 1907. Men det skulle dröja till 1970-talet innan induktionshällarna fick sitt genombrott.

Hur får man igång en induktionshäll?

Tryck på Av/på-reglaget för värmezonen (en indikator börjar blinka och visar ditt val). Justera värmen genom att trycka på värmereglaget. Om du inte väljer en värmein- ställning inom 1 minut stängs induktionshällen automatiskt av. För att starta den igen börjar du om från steg 1.

Hur gör man rent en induktionshäll?

Du kan använda en fuktad tvättsvamp eller mjuk trasa med varmt vatten och diskmedel för att torka bort eventuella fläckar. Trasor gjorda av mikrofibrer ger det bästa rengöringsresultat.

Hur vet man vilka kastruller fungerar på induktionshäll?

Alla kastruller, stekpannor och grytor som är märkta med symbolen för induktion fungerar. Välj gärna gjutjärn: Gjutjärn är magnetiskt av naturen och fungerar som bäst på en induktionshäll.

Vad är Glaskeramikspis?

Under glasytan på en glaskeramikhäll har värmeelement placerats och när de värms upp överförs värmen till den valda kokzonen. Induktionshällar anpassar sig efter dina kastruller och värmer upp dessa snabbt och jämnt. Om det inte står några kastruller på hällen värms inte kokzonen upp.

Hur snabb är en induktionshäll?

En induktionshäll blir varm mycket snabbare än andra hällar, vilket innebär att dina grytor snabbare börjar koka, och din mat tillagas snabbare. Exempelvis annonserar de flesta tillverkare med att en induktionshäll kan koka upp en gryta med vatten på 90 sekunder.

Hur fungerar En induktionshäll?

  • En induktionshäll fungerar med hjälp av magnetspolar som skapar en elektrisk ström i botten av kastrullen eller stekpannan. När strömmen alstras uppstår värme som sprider sig till maten. För att induktionen ska fungerar ordentligt är det därför viktigt att köksutrustningen är magnetisk. Magnetiska kastruller och stekpannor

Vad är standardstorlekar på induktionshällar?

  • Standardstorlekar på induktionshällar – 80 är det nya 60 Att välja storlek på induktionshällen borde vara ganska enkelt, menar Hovden. Förr var 60 centimeter standard för de flesta spishällar men i nyare kök har 80 centimeter blivit allt vanligare.

Hur ska du rengöra En induktionshäll?

  • Tips för att rengöra en induktionshäll Det första tipset handlar om att hälla bakpulver över hällen och låta detta dra in över natten - eller åtminstone i några timmar. Först så torkar du med en fuktig trasa, därefter strösslar du på bakpulver och sedan så kokar du upp vatten som du - försiktigt! - häller på.

Relaterade inlägg: