Vad är preload och Afterload?

Innehållsförteckning

Vad är preload och Afterload?

Vad är preload och Afterload?

Preload är vad som kommer tillbaks till kamrarna. Sambandet mellan preload och slagvolymen kallas sterlingslag = att det som pumpas in ska även pumpas ut för att upprätthålla balansen. Afterload - det motstånd som uppstår när blod pumpas ut i artärerna. Den kraft som behövs för att övervinna trycket i aorta.

Vad påverkar preload?

Preload menar inom kardiologin graden av sträckning av sarkomererna i hjärtmuskelcellerna innan kontraktion. Enligt Frank-Starlings hjärtlag ger en ökning i preload en ökning i slagvolym. Preload är korrelerad med den slutdiastoliska volymen (EDV), en ökning i EDV kommer att ge en ökning i slagvolym.

Vad minskar preload?

Nitrater/hydralasin (venös och systemisk vasodilatation för att minska preload och afterload)

Vad händer med slagvolymen om preload ökar?

Preload. Styr hjärtats slagvolym. Anger den grad av sträckning som finns i hjärtmuskelcellerna innan kontraktionen av hjärtmuskeln. En ökad preload ger en ökad slagvolym (Frank Starlings hjärtlag).

Vad menas med Frank Starlings Hjärtlag?

Frank-Starling-mekanismen är uppkallad efter sina upptäckare, Otto Frank och Ernest Starling, och stipulerar att om hjärtats blodvolym i slutet av diastole (hjärtats vilofas) ökar kommer det leda till att hjärtmuskeln kontraheras kraftigare.

Vad menas med hjärtats pumpförmåga och slagvolym?

Hjärtats pumpförmåga (kapacitet) kan uttryckas som minutvolym, liter blod/min och bestäms av hjärtfrekvens (puls) och slagvolymen (ml blod/sammandragning) enligt följande: I vila pumpar hjärtat cirka 5 liter blod/min.

Vad påverkar Afterload?

Afterload bestäms av SVR (system vaskulär resistens), myocardiets radie, blodets viskositet och motstånd för utflöde. En ökning i afterload ger en minskning i slagvolym exempelvis på grund av högt blodtryck (hypertoni). Hjärtats slagvolym beror förutom på afterload även på kontraktilitet och preload.

Vad ger ökad slagvolym?

Minutvolymen ökar proportionellt med ökat krav på syre och är som störst när hjärtfrekvensen är som högst. Hjärtats storlek och kontraktilitet (sammandragningsförmåga) ökar vid rätt typ av trä- ning vilket medför en ökad slagvolym och effektivare tömning vid varje slag.

Vad skyddar hjärtat mot kramp?

Det är kranskärlen som förser hjärtat med blod. De ligger i fåror på hjärtats utsida och fylls med blod när hjärtmuskeln vilar mellan varje hjärtslag.

Kan man bota hjärtsvikt?

Hjärtsvikt är ofta ett kroniskt tillstånd som är svårt att bota, men det finns effektiva läkemedel som kan bromsa upp eller vända tillståndet till en förbättring.

Relaterade inlägg: