Vad var Al-Qaida?

Innehållsförteckning

Vad var Al-Qaida?

Vad var Al-Qaida?

Grunderna till cellen al-Qaida lades 1988 av bland andra Usama bin Ladin i kampen mot den sovjetiska ockupationen av Afghanistan. ... Al-Qaida har sin religiösa grund i Wahhabi-rörelsen och det slutgiltiga målet för al-Qaida är att införa denna variant av politisk islam i hela den islamiska världen.

Vad kämpar Al-Qaida för?

Al-Qaidas ideologi är att den muslimska världen är under attack från icke-muslimska länder i allmänhet, och USA och Israel i synnerhet. Västländernas dominans över muslimska länder har därför gjort det obligatoriskt för alla muslimer att delta i militant jihad mot västvärlden, enligt al-Qaida.

Hur många var med i al-Qaida?

al-Qaida tros ha verksamhet i mellan 40 och 50 av jordens länder. Ingen vet hur många faktiska medlemmar al-Qaida har, men forskare uppskattar sällan antalet till högre än 20 000.

Hur rekryterar Al-Qaida?

Omkring 2.000 europeer beräknas ha rest till Syrien och Irak för att strida med terrororganisationen Islamiska staten och andra al-Qaida-inspirerade grupper. Bland dem finns även svenska unga män och kvinnor. Ett viktigt centrum för rekrytering är Göteborg. ... IS propagandafilmer har en stark dragningskraft på många unga.

Vad hände med al-Qaida efter 2001 existerar terrororganisationen fortfarande?

Al-Qaida fungerar idag som ett nätverk av olika terrororganisationer och terroristceller som delar samma ideologi. Al-Qaida kan liknas vid ett "varumärke" för militanta islamistiska grupper.

Vad har hänt i Afghanistan?

Sedan regeringen kollapsade och talibanerna tog över makten i Afghanistan är situationen i landet allvarlig. ... Nu är det viktigt att omvärlden ställer krav på de talibaner som kontrollerar landet och att arbetet med att människor som riskerar att utsättas för övergrepp kan lämna landet fortsätter.

Vad var syftet med 9 11?

11 september-attackerna eller 9/11 (nine-eleven) var en serie samordnade terroristattacker genomförda av den islamistiska terroristorganisationen al-Qaida riktade mot civila och militära byggnader i USA den 11 september 2001. ... Som svar på attackerna startade USA kriget mot terrorismen.

Hur många dog den 11 september?

Dödsoffer
World Trade CenterTornen2 605
Flight 1192
Flight 17565
PentagonByggnaden125
Totalt antal döda2 995

Vad hände med al-Qaida efter 2001?

Al-Qaida låg bland annat bakom 11 september-attackerna 2001. Usama Bin Ladin var under lång tid al-Quaidas ledare. Bin Ladin stred 1979 tillsammans med rebeller mot Sovjetunionen i Afghanistan. Efter det att ryssarna hade dragit sig tillbaka bildade han al-Oaida.

Vilka rekryteras till IS?

Det är främst unga personer som rekryteras. Ofta handlar det om en kombination av olika orsaker till varför dessa personer ansluter sig. Vissa gemensamma riskfaktorer har identifierats, exempelvis utanförskap, identitetssökande och sociala orättvisor men anledningarna är ofta väldigt individuella.

Relaterade inlägg: