Vad är Tunntarmscancer?

Innehållsförteckning

Vad är Tunntarmscancer?

Vad är Tunntarmscancer?

Tumörer i tunntarmen kan vara av flera olika typer. En utgörs av neuroendokrin tumör (NET) som också kallas carcinoid. Den andra utgörs av adenokarcinom. Prognosen vid tunntarmscancer varierar kraftigt beroende på typ av tumör och om sjukdomen hunnit sprida sig.

Vad betyder ordet Carcinom?

Carcinom är cancer som uppkommit ur epitelceller. Carcinom är den vanligaste typen av cancer, sett till celltyp som cancern har sitt ursprung i, och står för 80 % av alla diagnostiserade fall. Carcinom är en typ av cancer men används ibland felaktigt som synonym till cancer.

Vad är cancer in situ?

Andra fasen eller cancer in situ – cancer som växer på en avgränsad plats. I den andra fasen är cellerna så förändrade att de har blivit cancerceller. In situ betyder på plats och innebär att cellerna fortfarande växer på ett och samma ställe. De tränger inte in i andra vävnader eller organ.

Vad menas med en metastas?

Metastaser, dottertumörer, är en allvarlig och fruktad del av cancer. Det är metastaser och annan spridning av sjukdomen som kan göra den livshotande. Omkring en tredjedel av patienterna har metastaser som upptäcks i samband att primärtumören, det vill säga den tumör som uppstått först, diagnostiseras.

Varför får man Tunntarmscancer?

Vad beror tunntarmscancer på? Vissa inflammatoriska tarmsjukdomar kan öka risken för adenocarcinom i tunntarmen. Crohns sjukdom är en sådan inflammatorisk sjukdom.

Vad menas med benign?

Man talar om godartade (benigna) och elakartade (maligna) tumörer. Godartade tumörer kan ibland bli stora, men de har inte samma förmåga som de elakartade att växa igenom andra vävnader. De sprider sig inte heller till andra organ i kroppen. En elakartad tumör (cancer) däremot har tappat respekten för omgivningen.

Vilka knölar är farliga?

Du behöver oftast inte söka vård för en fettknöl, men om du känner dig orolig kan du kontakta en vårdcentral. Kontakta en vårdcentral om något av följande stämmer in på dig: Du har en fettknöl som ger besvär. Du har en knöl som förändras, till exempel blir hård och oregelbunden eller börjar växa snabbt.

Relaterade inlägg: