Vilka jobb kan man jobba med utomlands?

Innehållsförteckning

Vilka jobb kan man jobba med utomlands?

Vilka jobb kan man jobba med utomlands?

Några av de vanligaste jobben är Au-Pair, telefonförsäljare, bartender, serveringspersonal, kryssningsfartyg, reseledare och fruktplockare. Andra vanliga jobb i utlandet är kundtjänst eller någon form av konsultuppdrag.

Kan man jobba utomlands?

Om du är medborgare i ett EU-land behöver du varken arbets- eller uppehållstillstånd för att jobba i ett annat land inom EU, EES eller i Schweiz. Du behöver bara ha ett giltigt nationellt id-kort där medborgarskap framgår, eller pass. Tänk på att körkort inte är en giltig id-handling i det här sammanhanget.

Vad ska man tänka på när man jobbar utomlands?

Tips till dig som ska jobba utomlands!

 1. Planera. Vilka myndigheter bör du kontakta innan du åker? ...
 2. Se över dina villkor. Är du lokalt anställd eller är det via ett svenskt företag? ...
 3. Skatten. Vad gäller för regler kring skatt i det landet du ska arbeta i? ...
 4. Pension.

Kan man få a kassa om man är utomlands?

Om du är arbetslös i Sverige kan du behålla ersättningen från a-kassan medan du reser till ett annat EU/EES-land eller Schweiz för att söka jobb. Men först måste du ansöka om intyget U2 från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF). När intyget är beviljat kan du påbörja din sökanderesa.

Kan man sommarjobba utomlands?

Det finns flera olika webbplatser du kan besöka för att hitta sommarjobb utomlands. Det finns till exempel hemsidor som specialiserar sig på jobb för svenskar som vill utomlands, sommarjobb i Norden och runt om i Europa. Sidor att hitta sommarjobb: Workwide - Speciellt för svenskar som vill utomlands.

Vad finns det för olika yrken?

På de 24 branschsidorna finns information och länkar som gäller branschen där ditt drömyrke finns.

 • Administration & ekonomi.
 • Bygg & anläggning.
 • Data & IT.
 • Djursjukvård.
 • Fordon & Transport.
 • Försäljning, inköp & marknad.
 • Hantverk.
 • Hotell, restaurang & turism.

Hur är det att jobba utomlands?

Att jobba utomlands är inte bara en bra erfarenhet, det kan också öppna upp för en utlandskarriär och andra nya möjligheter runt om i världen. Förutom att du förbättrar dina språkkunskaper får du även en större förståelse för andra kulturer. Med andra ord: om du har chansen att jobba utomlands, gör det!

Hur börjar man jobba utomlands?

Du kan söka via internationella platsbanker eller bemanningsföretag eller skicka spontanansökan till ett företag du vill jobba på. Här är några exempel på webbplatser där du kan börja leta. Tänk på att det finns fler möjligheter att komma ut i världen och skaffa sig internationella erfarenheter.

Vad är PDU1?

När du har arbetat inom EU/EES eller i Schweiz ska arbete, inkomster och försäkringsperioder styrkas med särskilda intyg som används inom unionen. Begär du intyget själv får du vanligtvis PDU1, ibland det äldre E301.

Måste man vara svensk medborgare för att få a-kassa?

Alla som arbetar i Sverige får vara med I dag har a-kassorna totalt 3,9 miljoner medlemmar. Du behöver inte vara svensk medborgare för att gå med, det räcker att du har ett samordningsnummer och att du arbetar i Sverige för en arbetsgivare som betalar skatt och sociala avgifter för dig.

Relaterade inlägg: