Vad är alternativa kommunikationshjälpmedel?

Innehållsförteckning

Vad är alternativa kommunikationshjälpmedel?

Vad är alternativa kommunikationshjälpmedel?

Alternativ och kompletterande kommunikation (AKK) är ett forskningsfält i vilket kommunikationsförmåga undersöks och, om nödvändigt, kompenseras för att personer med temporära eller permanenta kommunikationsproblem. Åtgärder innefattar ofta habilitering/rehabilitering och/eller användande av kommunikationshjälpmedel.

Vad är syftet med AKK?

Det finns olika former av AKK, till exempel tecken, bilder eller datorer. Det finns också olika metoder för hur man kan använda dessa och på andra sätt stödja kommunikationen. ... Syftet med AKK är att hitta andra sätt att kommunicera än tal, det vill säga att kompensera för språkliga och kommunikativa brister.

Vad betyder förkortningen AKK?

Alternativ och kompletterande kommunikation (AKK) är kommunikation som ersätter eller kompletterar talat språk. AKK är ett stöd för personer som har svårt att förstå eller använda tal. Behov av AKK finns i olika grupper med funktionsnedsättningar. ...

Vilka behöver AKK?

För personer som har svårt med koncentration, korttidsminne och uppmärksamhet kan AKK vara ett viktigt kognitivt stöd. Personer med behov av kommunikationsstöd är olika vad gäller kognitiva, kommunikativa och motoriska förmågor och behöver därför olika former av AKK för att kunna kommunicera.

Vad är kommunikationsstöd?

Kommunikationsstöd kan användas för att stötta kommunikationen mellan omgivningen och en person som har svårigheter att förstå talat språk eller att själv uttrycka sig så att andra enkelt förstår. Kommunikationsstöd kan vara kroppskommunikation, tecken som AKK eller bild- och textbaserade kommunikationsstöd.

Vad innebär det att ha en kognitiv funktionsnedsättning?

Kognitiva funktionsnedsättningar Huvudsakligen omfattar detta aktiviteter som att tänka, förstå och tolka sin omgivning samt inlärning och minne. Kognitiva svårigheter är inte samma sak som intelligens. En person med kognitiva svårigheter kan ha problem med ett eller flera av dessa funktioner.

Vilken betydelse och funktion AKK har för människors delaktighet i samhället?

Personer som använder AKK ska erbjudas flera olika kommunikationssätt som kompletterar varandra, det vill säga multimodal kommunikation. Det ger förutsättningar för en fungerande kommunikation i olika situationer. För att kommunikationen ska kunna utvecklas behövs ett kontinuerligt stöd med framtidsperspektiv.

När börjar AKK användas?

Redan vid 7-8 månaders ålder börjar de att använda sig av dessa i sin kommunikation med omgivningen. När barnet sedan är 10-14 månader gammal har gesterna blivit tydligare eftersom barnet har utvecklats mer (Iverson et al. 1994).

Vad är en Pekkarta?

Pekprata med pekkarta Att använda kartor med bilder/symboler kan göra det lättare att förstå det någon säger och för att personen själv ska kunna uttrycka sig. För att börja använda bilder/symboler när man kommunicerar behöver man få se andra använda samma sätt att kommunicera på.

Vilka olika kommunikationssätt finns det inom AKK?

Exempel på sådana är tecken som alternativ och kompletterande kommunikation (TAKK), föremål, bilder, pictogram, bliss och bokstäver. Personer som använder AKK ska erbjudas flera olika kommunikationssätt som kompletterar varandra, det vill säga multimodal kommunikation.

Relaterade inlägg: