Vad är dimension på däck?

Innehållsförteckning

Vad är dimension på däck?

Vad är dimension på däck?

Vad betyder olika nummer och bokstäver på däckets sidovägg? (till exempel däckstorlek 205/55 R 16 94 T XL) De första tre siffrorna (205) indikerar bredden på däckens slitbanor i millimeter. 55 är däckets höjd eller profil. Detta anges i procent av däckbredden.

Kan man byta dimension på däck?

Du som fordonsägare av en personbil upp till 3500kg totalvikt har möjlighet att under eget ansvar byta däck och fälgar till en annan dimension utan att bilen behöver registreringsbesiktas. Utbytet får ske under vissa förutsättningar: Däcken ska vara typgodkända. Däcken uppfyller kraven på belastningsförmåga.

Vad är vanligaste beteckningarna på däcket?

  • De vanligaste beteckningarna på däcket: Bredd = Däckets bredd i mm. Profil = Däckets profilhöjd, anges i procent av bredden. Diameter = Däckets innerdiameter, anges i tum. Belastningsindex = Ett index som anger däckets maximalt tillåtna belastning (läs mer här)

Vad är olika typer av däck?

  • Olika typer av däck Utöver att det finns däck i olika prisklasser och för olika säsonger så är de även uppdelade i radialdäck och diagonaldäck. Idag är det radialdäcket som är det vanligaste och har så varit sedan det uppfanns 1946. Diagonaldäck tillverkas endast i små serier numera så dessa är dyrare.

Vad är hastighetsbeteckning på däcket?

  • Hastighetsbeteckning finns efter dimensionen och belastningsindex och utgörs av en stor bokstav, t.ex. V. Detta motsvarar den rekommenderade maxhastigheten för däcket i fråga. Det står alltid skrivet precis efter belastningsindexet på däcket som t.ex. "91 V"

Vad är belastningsindex på däck?

  • Belastningsindex: Däcket är märkt med den maximala belastningen som det får utsättas för vid den hastighet som hastighetsindexet anger. Denna märkning kallas belastningsindex eller LoadIndex (LI). ... På vissa däck finns det en pil som anger däckets rotationsriktning.

Relaterade inlägg: