Vad gör en bergsprängare?

Innehållsförteckning

Vad gör en bergsprängare?

Vad gör en bergsprängare?

Bergsprängare undanröjer hinder (i form av berg och liknande) inför byggen av olika slag: vägar, broar, hus, järnvägar. De jobbar både över och under marknivån. För att bli bergsprängare väljer man gymnasieskolans treåriga byggprogram. Därefter väljer man inriktning Hus- och anläggning.

Vad krävs för att bli Sprängare?

För att utbilda sig till bergsprängare behöver man på gymnasiet gå Bygg- och anläggningsprogrammet inriktning Mark och Anläggning. Lärlingstid: 4.300 timmar. Yrkesbevis uppnås först efter 6.800 timmar. Många arbetsgivare kräver förkunskap i form av slutfört treårigt gymnasium och B-körkort.

Hur mycket tjänar man som sprängare?

Lönerna för en bergarbetare är bra och medellönen ligger på 40 000 kronor.

Vad krävs för att bli gruvarbetare?

Gymnasieskolans El- och energiprogrammet, Fordons- och transportprogrammet eller Bygg- och anläggningsprogrammet är lämplig bakgrund för arbete i gruva. Bergarbetare utbildas internt inom företagen. Internutbildning innebär ungefär fem till sex månaders utbildning för att arbeta som borrare eller laddare.

Hur mycket tjänar man som gruvarbetare?

42 900 kronor Medellönen är ett snitt mellan alla personers lön i yrket, alltså summan av alla löner delat med antalet personer. Till skillnad mot till exempel medianlön som är den lön som ligger i mitten av spannet.

Hur mycket tjänar man i gruvan?

Bergarbetare i gruva tjänar bra. Enligt SCB:s lönestatistik för gruv- och stenbrottsarbetare är den genomsnittliga månadslönen för kvinnor 39 300 kronor, för män 40 000 kronor.

Vad gör man om man är gruvarbetare?

Bergarbetare i gruva borrar, spränger, skrotar och transporterar malm från gruvor. Det är bergarbetare som ser till att den malm som är intressant att bryta når markens yta. Bergarbetare har olika roller i processen; borra, spränga, skrota och sedan transportera malmen från gruvan.

Är det farligt att jobba i gruvor?

Gruvor är en annorlunda arbetsmiljö, inte minst med tanke på mörkret. Undersökningar visar att personer som inte ser dagsljus på hela dagen kan få symptom som påminner om jetlag. Utan dagsljus störs nämligen hormonrytmen i kroppen. Ras är en av de allvarligaste riskerna vid arbete i gruva.

Hur mycket tjänar LKAB?

Löneskillnader mellan män och kvinnor
ÅrMedellön kvinnorMedellön män
201434 700 kronor36 200 kronor
201532 800 kronor37 400 kronor
201637 100 kronor37 100 kronor
201739 300 kronor40 000 kronor

Hur mycket tjänar gruvarbetare i Kiruna?

I grundlön får en gruvarbetare både på LKAB och riket totalt ca 27 000 kr / mån vilket är 4000 mer än en lärare får. Men tar man med alla extra tillägg och förra årets bonus på 60 000, är skillnaden betydligt större.

Relaterade inlägg: