Vilket tema behandlas i texten Hektors död?

Innehållsförteckning

Vilket tema behandlas i texten Hektors död?

Vilket tema behandlas i texten Hektors död?

Ett tydligt motiv i texten är krig samt kampen mellan gott och ont, i detta fall hektor i kampen mot akilles. Ex får man många gånger höra hur de använder sina vapen i syfte att ta död på varandra. "Kriget skulle bli mycket lättare för våra troer om du var död!

Varför börjar priamos att prata om Akilles far Hur reagerar Akilles?

När Akilles väl dödat Hektor vägrar han till en början att lämna ut kroppen till Hektors far, den gamle Priamos, trots att denne, med fara för sitt eget liv, tar sig till Akilles läger. Detta upprör gudarna och Akilles ändrar sig och lämnar tillbaka kroppen, så att den kan jordfästas.

Varför lämnade Akilles tillbaka Hektors kropp?

Efter att hans mor givit honom ett nytt pansar gjort av Hefaistos utmanade Akilles sedan Hektor på envig, dödade honom och släpade hans kropp efter sin vagn tre varv runt Patroklos gravbål. Trots det kom Hektors far in i Akilles tält och kysste "hans mordiska händer" som hade tagit hans sons liv.

Vad är bakgrunden till kriget som utspelas i Iliaden?

Bakgrund till Iliaden: det trojanska kriget Varken bakgrunden till kriget och dess tidiga år (Paris bortrövande av Helena från kung Menelaos), eller dess slut (Akilles död och Trojas fall), berättas direkt i Iliaden. Många av dessa händelser berättades i andra epos som tillsammans är kända som trojanska cykeln.

Hur dödar Hektor Patroklos?

Som hämnd för mordet på Patroklos, skändar Akilles den fallna kroppen genom att skära upp hälsenorna och dra Ajax gördel igenom dem. Sedan släpar han liket bakom sin stora krigsvagn genom grekernas läger och hånar trojanerna för deras förlust.

Vad handlade Odysseen om?

Odysséen är fortsättningen på Iliaden. Den berättar om en av grekernas hjältar, Odysseus, som på hemfärden från Troja råkar ut för en mängd äventyr. Han irrar kring på havet i tio år innan han återförenas på Ithaka med sin trogna Penelope.

Hur försöker andromache få Hektor att avstå från striden?

När ryktet nådde Akilles att Hektor dräpt hans närmaste man, och stulit hans rustning, blev hatet och ilskan för stor för honom och han gick åter ut i strid. Bland trojanerna höll man rådslag om hur man skulle hantera Akilles och om man borde retirera till stadsmuren för att undslippa hans vrede.

Hur var Akilles som person?

Han var grek men tog sällan någon sidas parti i sina berättelser. Vem var Akilles? Akilles var en grekisk krigare som var halvgud och han sägs ha varit den bästa krigaren som någonsin funnits. Han var en del av Homeros, Iliaden.

Hur lyckades Hektor döda Patroklos?

Akilles utnjyttjar då rustningens svaga punkt, en spricka vid halsen, och dödar Hektor snabbt och skoningslöst. Som hämnd för mordet på Patroklos, skändar Akilles den fallna kroppen genom att skära upp hälsenorna och dra Ajax gördel igenom dem.

Vad dödade Akilles?

Eftersom Thetis höll sin son i hälen, som då inte doppades i vattnet, blev det den enda punkt på kroppen som inte blev osårbar. Akilles trojanske motståndare prins Paris sköt under trojanska kriget en förmodligen förgiftad pil i Akilles häl så att Akilles dog.

Relaterade inlägg: