Vad innebär Analogiförbudet?

Innehållsförteckning

Vad innebär Analogiförbudet?

Vad innebär Analogiförbudet?

Analogiförbudet. Anger att denna föreskrift får inte genom tillämpning eller tolkning utsträckas till att omfatta andra gärningar än vad ordalydelsen stadgar.

Varför kan inte en analogisk tillämpning användas inom straffrätten?

I Sverige är det relativt vanligt att domstolar använder analogier inom civilrättens område, men inom straffrätten finns ett förbud mot att använda analogier eftersom det är oförenligt med legalitetsprincipen.

Är analogislut tillåtet i svensk skatterätt?

Förbud mot analogislut innebär att man inte får utvidga lagens tillämpningsområde till att omfatta liknande situationer som inte klart följer av lagbestämmelsen. ... Ett förbud mot analogislut inom straffrätten bidrar också till att man undviker en godtycklig lagtillämpning från domstolarnas sida.

Vad innebär Legalitetsgrundsatsen?

Den straffrättsliga betydelsen av principen är att ingen får straffas för en handling som vid tidpunkten inte var uttryckligen förbjudet i lag. Ett grundläggande krav på rättsskipningen inom svensk straffrätt (synonym: legalitetsgrundsatsen), kan uttryckas som två förbud: Förbud mot analog strafflagstillämpning.

Vad betyder nulla poena sine lege?

Legalitetsprincipen kan även uttryckas genom de latinska uttrycken nullum crimen sine lege (Inget brott utan lag) samt nulla poena sine lege (inget straff utan lag).

Vad är ett Analogislut?

Ett analogislut (eller analogisk lagtillämpning) är ett juridiskt begrepp som betyder att man kommer fram till hur en oreglerad fråga ska avgöras genom att utgå från lagreglering på liknande områden. Ett exempel är att det finns en regel som säger att den som stjäl en häst ska dömas till ett års fängelse.

Varför är fällande domar som bygger på analogier inte tillåtna inom straffrätten?

Inom straffrätten uttrycks legalitetsprincipen genom principerna nulla poene sine lege (inget straff utan lag) och nullum crimen sine lege (inget brott utan lag). ... Därför är det inte tillåtet inom straffrätten - man kan bara döma någon med direkt stöd i lag, och inte genom att göra en analogi från en annan lag.

Hur tolkas svensk skattelag?

I boken redogörs för hur tolkning av svensk inkomstskatterätt går till. Detta genom analyser av hur Högsta förvaltningsdomstolens användning av rättskällor, direkt eller indirekt, kommit till uttryck vid utformandet av beslut och domskäl.

Vad innebär Analogiskt Rättstolkning?

Att komma fram till hur en oreglerad fråga ska avgöras, genom att utgå från lagreglering på liknande områden. Analogisk lagtillämpning står i strid med legalitetsprincipen och kan främst användas på civilrättens område. ...

Vad innebär Skuldprincipen?

skuld. Enligt den straffrättsliga skuldprincipen är det uteslutet att kriminalisera gärningar som inte innefattar skuld. Principen i fråga innebär nämligen att endast den som haft förmåga och tillfälle att rätta sig efter lagen får drabbas av straffrättsligt ansvar.

Relaterade inlägg: