Vilken sjukdom är AS?

Innehållsförteckning

Vilken sjukdom är AS?

Vilken sjukdom är AS?

Bechterews sjukdom beror på att du har fått en inflammation, framför allt i muskelfästena och lederna. Du får ont, blir trött och stel. Det varierar hur ofta besvären kommer och hur ont du får.

Varför får man ankyloserande spondylit?

Det är inte helt känt varför man får ankyloserande spondylit, men ärftliga anlag och miljöfaktorer påverkar. Av någon anledning uppstår inflammation i vissa vävnader, till exempel muskelfästen och leder, med lokal ansamling av vita blodkroppar som är del av kroppens immunförsvar.

Vem var bechterew?

Wladimir Bechterews namn är sedan länge förbun- det med den reumatiska ryggsjukdom vi idag kallar ankyloserande pelvospondylit. Han var verksam i Ryssland som neurolog och neuropsykiater och pu- blicerade flera banbrytande arbeten inom dessa om- råden.

Vad är HLA B27 positiv?

90 % av patienterna med axial spondylartrit är HLA B27-positiva. Analys av HLA B27 kan vara av värde vid utredning av kronisk ryggsmärta men det prediktiva värdet för axial spondylartrit är lågt (HLA B27 är vanligt förekommande i befolkningen; mellan 8–14 % är bärare av genen.

Vad är AS?

Ankyloserande spondylit (AS), eller Bechterewes sjukdom som det också heter, är en smärtsam progressiv inflammatorisk sjukdom som påverkar leder och ligament i rygg, bröstkorg och bäcken. Sjukdomen förekommer oftast i den nedre delen av ryggen, men kan också påverka övre ryggraden, nacken och andra leder.

Vilka sjukdomar är neuromuskulära?

Till de vanligaste NMS räknas dystrofia myotonika, Duchennes muskeldystrofi och spinal muskelatrofi. Därutöver finns även andra mindre vanliga tillstånd såsom limb girdle muskeldystrofi, facioskapulohumeral muskeldystrofi, olika former av kongenitala muskeldystrofier och kongenitala myopatier.

Varför får man reumatiska sjukdomar?

Det kan finnas många orsaker till varför man får en reumatisk sjukdom men de uppstår ofta som ett resultat av en inflammation. Inflammationen kan i sin tur vara orsakad av autoimmunitet som orsakas av att vårt immunförsvar reagerar och beter sig felaktigt.

Hur är det att leva med ankyloserande spondylit?

Sjukdomen är vanligare hos män och ofta insjuknar man tidigt i livet. Molande värk i korsryggen och morgonstelhet i kroppen är vanliga tidiga symtom. Fysisk aktivitet, träning och effektiva läkemedel kan hejda sjukdomen och göra det möjligt att leva ett fungerande liv.

Vad är Pelvospondylit?

Ankyloserande spondylit (AS), tidigare kallad Bechterews sjukdom, är en inflammatorisk sjukdom i bäcken- och ryggleder som drabbar ungefär 0,5 procent av befolkningen. Sjukdomen är vanligare hos män och ofta insjuknar man tidigt i livet.

Vad är HLA antigen?

På ytan av de flesta celler förekommer markörer benämnda HLA (Human Leukocyte Antigen), vävnadstyp eller vävnadsantigen. HLA-antigenen förekommer i en mycket stor mängd varianter och kan utgöra hinder vid transplantation.

Relaterade inlägg: