Vad var det för väder på andersdagen?

Innehållsförteckning

Vad var det för väder på andersdagen?

Vad var det för väder på andersdagen?

”Om Anders braskar, skall julen slaska” är en av våra mest berömda minnesregler för väder. Om Andersdagen är så kall att det knastrar, blir det slaskväder under julen. I Medelpad sades det att man skulle slakta hundar denna dag, därför att det var bäst för bevarandet av skinnet.

Vem Braskar?

Minnesregeln lyder ”Om Anders slaskar skall julen braska”, och tvärtom. Betydelsen är att om Andersdagen är kall och snöig blir julen blöt och slaskig och tvärtom. Ordet braska betyder ”knastra, rassla, prassla; frasa” och det som ev. braskar på Andersdagen är snön under fötterna.

Kan Anders 30 november?

30 november[redigera | redigera wikitext] 30 november är den 334:e dagen på året i den gregorianska kalendern (335:e under skottår). ... Ett gammalt talesätt säger om dagen, att om Anders (som har namnsdag) braskar (att det är mycket kallt) ska Thomas (dvs julen) slaska och tvärtom.

Kan Anders eller julen?

Den som hoppas på en vit jul kanske börjar hoppas redan den 30 november. Om det då på Andersdagen är regn och slask, så ska ju julen braska med snö och kyla säger ordspråket. Med den andra varianten av ramsan, "Anders braskar, julen slaskar" skulle chansen till en vit jul vara noll om det är kallt på Andersdagen.

Vad firas den 30 november?

Kort svar: Anders är en nordisk variant av namnet Andreas. Anders och Andreas har namnsdag på aposteln Andreas dag den 30 november. Uttrycket ”Anders slaskar, julen braskar” betyder att vädret på Andreasdagen är det motsatta mot vad vädret vid jul blir.

Vilka har namnsdag den 30 november?

Namnsdagar den 30 / 11 De som har namnsdag den 30 / 11 är Anders, Andras, Andreas, Andrej, Andres, Andrew, Andris, Andy, Ante, Antero, Antti och Nanne.

Vad firas 30 10?

Namnsdagar den 30 / 10 De som har namnsdag den 30 / 10 är Bella, Bellis, Elsa, Else, Elsie, Elsy, Ilse, Isa, Isabell, Isabella och Isabelle.

Vad firar vi 30 november?

Fredag 30 november – Kåldolmens dag* – dagen är en påminnelse om att svensk kultur alltid har formats i samspel med omvärlden, inte minst under 1700-talet, som var en period av intensivt kulturutbyte mellan Sverige och Orienten till följd av Karl XII:s och den svenska arméns mer än femåriga vistelse i Osmanska riket.

Vad firas 30 11?

Karl XII-firande i Lund
Karl XII-firande i Lund
Statyn av Esaias Tegnér från vilken fackeltåget till Karl XII:s minne ända sedan 1800-talet i regel utgått.
PlatsLund, Sverige
Tidpunkt30 november
År1853-2007 (dock med luckor)

Vem dog 30 november?

En smed hittade den mytomspunna kulknappen två hundra år senare. Den 30 november 1718 sköts Karl XII till döds vid den norska fästningen Fredriksten.

Relaterade inlägg: