Hur kan man hjälpa en bipolär person?

Innehållsförteckning

Hur kan man hjälpa en bipolär person?

Hur kan man hjälpa en bipolär person?

Det är lättare att hantera bipolär sjukdom och minska risken för återinsjuknande om det finns stöd och samarbete från närstående....Att vara närstående

  1. Lyssna och visa att du bryr dig om.
  2. Glöm inte bort dig själv.
  3. Tag hjälp om du behöver.
  4. Normalisera familjerutinerna.
  5. Hitta en balans mellan att "bevaka" och att stötta.

Vad är en bipolär störning?

Bipolär sjukdom innebär att du svänger i stämningsläge, du är ibland deprimerad, ibland manisk, det vill säga överdrivet energisk och upprymd. Maniska och depressiva symtom kan förekomma samtidigt, det kallas blandepisod.

Hur är det att vara bipolär typ 2?

Bipolär sjukdom typ 2 Innebär att du har liknande symptom som vid bipolär sjukdom typ 1. Du har perioder av depression som varvas med perioder av hypomani, där du får ökat energi och ett minskat sömnbehov.

Varför får man en bipolär sjukdom?

Det kan vara psykologiska och sociala förhållanden under uppväxten, men också sjukdomar, fysisk miljö, belastningar under graviditet och förlossning. Ofta utlöses det första sjukdomsskovet av en tydlig stressfaktor i livet.

Är bipolär sjukdom en kronisk sjukdom?

Sjukdomen är mestadels kronisk och återkommande, och långtidsbehandlingen är specifikt inriktad på att förhindra återfall av sjukdomsepisoderna. Tidigare kallades bipolär sjukdom också manisk-depressiv sjukdom.

Relaterade inlägg: