Vad gör man på allhelgonadagen?

Innehållsförteckning

Vad gör man på allhelgonadagen?

Vad gör man på allhelgonadagen?

Allhelgonahelgen är en helg att minnas våra döda. Gravarna smyckas med blommor och tända ljus och många kyrkoförsamlingar bjuder in de som mist en nära släkting under året till en minnesgudstjänst. Under gudstjänsten läses ofta namnen upp på alla personer som dött i församlingen sedan förra allhelgonahelgen.

Vad menas med allhelgonahelgen?

Alla helgons dag är en kyrklig helgdag som är rörlig i almanackan och infaller på lördagen mellan 31 oktober och 6 november. Sedan den katolska tiden innebär alla helgons dag att de helgon som inte har en egen dag i almanackan hedras. Dagen noteras redan i det så kallade Vallentunakalendariet 1198.

Finns allhelgonaafton?

Svaret är nej! Enligt den amerikanska traditionen infaller nämligen Halloween den 31 oktober, men vi i Sverige har inget kalenderdatum för just detta och därför brukar högtiden firas lite när man vill, egentligen.

När är Allhelgonadagen 2021?

Allhelgonaafton äger rum den 5:e november 2021. Helgdagen infaller alltid på en fredag och sker varje år mellan den 31:a oktober och 6:e november. Dagen har firats sedan medeltiden men är inte en allmän helgdag.

Vilket datum är allhelgonahelgen 2020?

Föregående åren
ÅrDatumHelgdag
20216 novemberAlla helgons dag
202031 oktoberAlla helgons dag
20192 novemberAlla helgons dag
20183 novemberAlla helgons dag

Är Allhelgonadagen ledig?

Alla helgons dag är alltså en röd dag och är alltid på en lördag. Detta innebär att du normalt är ledig från arbete och skola. I år infaller alla helgons dag den 5 november.

Relaterade inlägg: