Vilken viktig råvara behövdes för att framställa järn?
Vilken viktig råvara behövdes för att framställa järn?
Järnmalm är mineral som innehåller grundämnet järn i sådan halt och kemisk sammansättning att den kan användas med ekonomiskt utbyte till framställning av järn och stål. En vanlig form av järnmalm är limonit (järnockra), som återfinnes i naturen som myrmalm (i myrar och på sjöbottnar), rödjord och brun järnsten.
Har järnbruk?
Ett järnbruk är en industriell anläggning som brukas för att producera järn och stål. Själva järnbruket består i sin tur av olika funktioner såsom gjuteri, masugn, stålugnar, smedja, koksverk, valser, stålreningsutrustningar, verkstäder och laborationer.
Hur fungerar järnframställning?
Masugnsprocessen är en kontinuerlig nedsmältningsprocess för reduktion av järnoxid till råjärn. I toppen av masugnen [1] tillsätts lager av slaggbildare, anrikad järnmalm och koks, som utgör processens bestickning [2]. I nedre delen av ugnen tillsätts 1000-gradig luft [3] under hög hastighet, så kallad blästerluft.
Vad finns det för nackdelar med järn?
Järn används i många olika legeringar som har olika användningsområden. Nackdelen med järn som byggnads och smidesmaterial är att förekomsten av syre och vatten kan leda till att järnet rostar och blir poröst. Problemet kan minimeras med hjälp av olika rostskyddsprodukter.
Varför började de svenska järnbruken läggas ner under 1800 talet?
Den tilltagande användningen av kol och koks skulle senare leda till en kraftig förändring av konkurrenssituationen för svenskt järn och successivt förflyttades under 1800-talet Europas järntillverkning till länder med goda tillgångar på stenkol.
Vad gör ett stålverk?
Ett järnverk eller stålverk är en industriell anläggning för järn- och stålproduktion. Ett järnverk använder i dag järnmalmspellets som utgångsmaterial och omvandlar i det masugnen till flytande råjärn (tackjärn). Därefter förädlas råstålet i stålverket i en LD-konverter till stål.
Vad gör en masugn?
Masugnen beskickas uppifrån med järnmalm samt kalk och träkol. Blästerluft blåses in i ugnens nedre del. Processen innebär att järnet reduceras ut ur malmen och smälter. Det järn som tappas ut ur ugnen benämnes råjärn eller tackjärn och innehåller cirka fyra procent kol.