Vad är ansökan om stämning?

Innehållsförteckning

Vad är ansökan om stämning?

Vad är ansökan om stämning?

Åtal innebär att åklagaren lämnar in en stämningsansökan till tingsrätten. Stämningsansökan innehåller information om vem som misstänks för brottet, vilka brott det handlar om och vilken bevisning åklagaren har.

Vad är en stämningsansökan tvistemål?

Stämningsansökan är det den handling som inges till domstol för att väcka talan eller väcka åtal. I tvistemål inges den enligt 13 kap. 4 § RB och i brottmål enligt 20 kap. 1 § RB.

Vad händer efter en stämningsansökan?

Vad händer efter en stämningsansökan? När en stämningsansökan kommer in till tingsrätten granskar tingsrätten att den uppfyller kraven för en sådan och att ansökningsavgiften betalats. Om den inte behöver kompletteras så skickar tingsrätten över den till motparten som normalt får tre veckor på sig att svara.

Kan man göra en stämningsansökan själv?

Själva ansökan om stämning av penningfordran gör du genom en blankett som du kan fylla i elektroniskt på Sveriges Domstolars hemsida. Att upprätta en stämningsansökan och driva en tvist själv kan vara svårt. Vi rekommenderar därför att du låter en jurist hjälpa dig med din stämning och tvist.

Hur får man en stämningsansökan?

Hur gör du en stämningsansökan? Om du vill stämma måste tingsrätten vara de som utför prövningen för en tvist. Därav ska din ansökan lämnas in till tingsrätten. Det här kan ske ifall två parter inte har kommit överens om ett avtal som har skrivits under eller liknande händelser.

Hur gör man för att stämma kommunen?

Om du vill stämma någon behöver du betala en ansökningsavgift till tingsrätten. Hur stor avgiften är beror på värdet på det tvisten rör. Om värdet är högst ett halvt prisbasbelopp (det vill säga max 23 800 kronor år 2021) är avgiften 900 kronor. För högre värden är avgiften 2 800 kronor.

Vilka grundläggande krav görs på en stämningsansökan gällande ett tvistemål?

4 punkter som stämningsansökan ska innehålla

  • Uppgifter om käranden och svaranden, såsom kontaktuppgifter, adress, eventuellt ombud, med mera.
  • Yrkanden. Det vill säga, vad du önskar att domstolen ska döma. ...
  • Grunder och bakgrund för yrkandet. ...
  • Bevisning.

Hur kan en stämningsansökan se ut?

Stämningsansökan ska innehålla ett bestämt yrkande, grunderna till yrkandet, bevis som kan vara nödvändigt samt uppgifter som gör tingsrätten behörig i fall det inte framkommer tidigare (42 kap. 2 § RB). Stämningsansökan ska också innehålla vem som är den svarande, och uppgifter om denne.

Hur svarar man på en stämningsansökan?

Efter att stämningsansökan har ingetts utfärdar domstolen en stämning och motparten får då en möjlighet att svarastämningsansökan genom att inge ett svaromål till tingsrätten, se 42 kap 5 § RB. Svaromålet ska sedan skickas till tingsrätten som skickar detta vidare till käranden.

Hur svarar man på en stämning?

När motparten har tagit emot stämningen har denne en viss tid på sig att svara. I svaret ska stå om motparten går med på eller motsätter sig det som begärs i stämningsansökan. Om motparten motsätter sig måste det i svaret också framgå varför och vilka bevis det finns för detta.

Relaterade inlägg: