Vad kan man göra för att förbättra folkhälsan?
Innehållsförteckning
- Vad kan man göra för att förbättra folkhälsan?
- Hur arbetar man med att förbättra folkhälsan på nationell nivå?
- Vilken del av folkhälsoarbetet ansvarar landstingen för?
- På vilket sätt kan friluftsliv bidra till en bättre folkhälsa?
- Hur styrs Folkhälsomyndigheten?
- Vilka bedriver folkhälsoarbete i Sverige?
Vad kan man göra för att förbättra folkhälsan?
Att vara ute i naturen kan medföra en rad positiva effekter för hälsan, till exempel minskad stress, stärkt kognitiv förmåga och förbättrad psykisk hälsa. Det främjar också fysisk aktivitet men ger också möjlighet till sociala kontakter i en avkopplande miljö.
Hur arbetar man med att förbättra folkhälsan på nationell nivå?
En viktig uppgift är att ta fram och sprida vetenskapligt grundad kunskap som främjar hälsa och förebygger sjukdomar och skador. I samverkan med andra aktörer tar vi fram kunskapsunderlag och metodstöd samt följer upp och utvärderar olika metoder och insatser för en god och jämlik hälsa i hela befolkningen.
Vilken del av folkhälsoarbetet ansvarar landstingen för?
Folkhälsoarbete i kommunerna Landstingets ansvar för att förebygga ohälsa finns inskrivet i hälso- och sjukvårdslagen. Kommunerna har ett ansvar för människors hälsa och välfärd enligt hälsoskyddslagen och socialtjänstlagen.
På vilket sätt kan friluftsliv bidra till en bättre folkhälsa?
De flesta former av friluftsliv betyder fysisk aktivitet, som i sig har många positiva hälsoeffekter på både kropp och själ. Men att utöva friluftsliv kan också innebära mer stillsamma enskilda möten med naturen som ger möjlighet till avkoppling, rekreation och återhämtning.
Hur styrs Folkhälsomyndigheten?
Vår verksamhet styrs, vad gäller uppdrag, inriktning, mål och ekonomiska ramar, av vår instruktion och det årliga regleringsbrevet. Under året får vi också särskilda uppdrag från regeringen, med eller utan särskild finansiering. Återrapportering till regeringen sker i årsredovisningen och i särskilda redovisningar.
Vilka bedriver folkhälsoarbete i Sverige?
I Sverige är Folkhälsomyndigheten den myndighet som ansvarar för folkhälsoarbetet inklusive smittskydd. Tidigare bedrevs folkhälsoarbetet inom två separata myndigheter, Statens Folkhälsoinstitut samt Smittskyddsinstitutet. Socialstyrelsen gör regelbundet Folkhälsorapporten, som beskriver befolkningens hälsa.