Vad menas med arrangerade äktenskap?

Innehållsförteckning

Vad menas med arrangerade äktenskap?

Vad menas med arrangerade äktenskap?

Ett tvångsäktenskap är ett äktenskap mot någons vilja. Ett barnäktenskap är ett äktenskap där minst en av de inblandade inte fyllt 18 år. Ett arrangerat äktenskap är ett äktenskap som arrangeras av andra än de som ska gifta sig, oftast föräldrar eller äldre släktingar.

Är arrangerade äktenskap lagligt i Sverige?

Om ett äktenskap genomförs mot den ena eller båda parters vilja så är det ett tvångsäktenskap. ... Även pojkar och män kan drabbas av arrangerade äktenskap eller tvångsäktenskap. Regelrätt tvång då ungdomar handgripligen tvingas till äktenskap är ovanligt.

Hur vanligt är arrangerade äktenskap?

Inom feministisk forskning betraktas tvångsäktenskap och arrangerade äktenskap som en del av en patriarkal maktordning inom vilken flickor och kvinnor samt hbtq-personer generellt är mest utsatta. ... Det innebär 6,6 % av de unga kvinnorna och 3,8 % av de unga männen.

Vad är arrangerade?

Ett arrangerat äktenskap är ett äktenskap där valet av make eller maka görs av andra än två samstämmiga parter, såsom föräldrar, familjemedlemmar eller andra. Det kan till exempel innebära ett äktenskap där en eller båda parter utsätts för starka påtryckningar eller tvång att gifta sig.

Vilka fördelar finns det med arrangerade äktenskap?

Samtidigt finns det också fördelar med arrangerade äktenskap, som att man inte behöver stressa eller känna någon press på att man måste hitta någon att gifta sig med snart.

Vad är Kärleksäktenskap?

Med kärleksäktenskap menas här de äktenskap där parterna träffat varandra på egen hand och gift sig när kärlek uppstått mellan dem.

Vad kan ett skäl vara till arrangerade äktenskap?

Andra anledningar till tvångsäktenskap kan vara när en ung kvinna blir gravid eller upptäcks ha en pojkvän. Familjen eller släkten kan också utöva stark press på flickan att gifta sig med den hon har en relation med eller med någon annan man.

Kan man ha flera fruar i Sverige?

Utländska månggiften ska inte längre godkännas i Sverige. ... I Sverige är det förbjudet att vara gift med flera personer samtidigt. Men månggiften som har skett utomlands mellan personer som då saknade anknytning till Sverige ser Skatteverket som giltiga i dag.

Hur vanligt är barnäktenskap i Sverige?

Ca 33 000 barnäktenskap inleds varje dag. De flickor som gifts bort som barn drabbas i större utsträckning av mödradödlighet, sexuellt överförbara sjukdomar och våld inom äktenskapet än de som gifter sig efter de fyllt 18 år.

Vad är nackdelen med tidiga giftermål?

Många anser också att ett tidigt giftermål erbjuder dottern skydd mot våld och sexuella övergrepp, och att maken kan inta rollen som manlig beskyddare. Inte sällan utsätts dock dessa flickor för våld, övergrepp och social isolering inom äktenskapet.

Relaterade inlägg: