Vad menas med armerad betong?

Innehållsförteckning

Vad menas med armerad betong?

Vad menas med armerad betong?

Armerad betong är en konstruktion som består av betong och ett förstärkande material, vanligtvis i form av armeringsjärn.

Vad uppnår man genom att armera betongen?

I spännarmerad betong använder man en speciell sorts armering som kallas för spännarmering. Genom att betongen spänns så att den blir tryckt innan belastning kommer tryck som vanligtvis ger dragspänningar först att leda till minskad tryckspänning.

Hur armerar man betong?

Monteringsplattorna används för att placera armeringsjärnen i kantbalken. I hörnen ska armeringsjärnen bockas. Armeringsnäten ska ligga centriskt i betongplattan om inget annat anges. Generellt gäller att armeringsjärn och armeringsnät ska skarvas med överlapp.

När uppfanns armerad betong?

Redan i det gamla Egypten användes halmstrån och hästhår som armering i byggstenar av lera. Det första patentet på fiberarmerad betong fick amerikanen A. Berard år 1874.

Vad är Armeringsmatta?

Armeringsnätet, som även kallas armeringsmatta, används för att förstärka betong. När betongelement till byggen gjuts, läggs armeringsnät, eller armeringsjärn som enstaka stänger, i betongen för den inte ska spricka under och efter byggtiden. Samma princip används om du gjuter en betongplatta.

Vilket tryck tål betong?

För betong med hållfasthetsklass C25/30 är tryckhållfastheten 30 MPa och draghållfastheten endast 1,8 MPa. Valet av hållfasthetsklass styrs förutom av kravet på att betongen skall tåla en viss last, även av vilken exponeringsklass som gäller för konstruktionsdelen.

Vad är effektiv höjd?

Effektiva höjden är avståndet från konstruktionens överkant ned till armeringens centrumlinje.

Vilket material består armering av?

Material. Armering är tillverkat av kolstål, d v s stål med en hög halt av kol. Armeringsstänger är varmvalsade och seghärdade och har en hög hållfasthet. Armeringsnät tillverkas oftast av kalldragen profilerad tråd men finns även av varmvalsad tråd.

Relaterade inlägg: