Vad gör folsyra i kroppen?
Vad gör folsyra i kroppen?
Folsyra är lättare för kroppen att ta upp än folat. Folat, eller folsyra, är nödvändigt för cellernas ämnesomsättning och för bildningen av röda blodkroppar. Brist på folat ger anemi, alltså blodbrist. Folat eller folsyra behövs för att fostret ska utvecklas normalt under graviditeten.
Vad är ett bra Folatvärde?
Vilken mat innehåller folat? Rekommenderat dagsintag är 200 mg men för gravida gäller 400 mg. Den som dagligen vill få i sig 400 mikrogram folsyra via kosten måste vara noga med vad som hanmnar på tallriken.
Varför ska man äta Folacin?
Folacin ges för att bota eller förebygga folsyrabrist. Folsyrabrist kan exempelvis uppkomma vid behandling med vissa läkemedel och vid vissa tarmsjukdomar eller andra tillstånd då man inte kan tillgodogöra sig folsyra i kosten. Extra tillskott av folsyra kan behövas under graviditet och amning.
Varför Folsyrebrist?
Folsyrabrist eller vitamin B9-brist är en näringsrubbning som i de flesta fallen beror på dålig kosthållning med för låga värden folsyra (folat). Ibland kan det uppkomma till följd av störningar i tarmen och som läkemedelsbiverkning. Gravida har ett ökat behov av folsyra.
Varför har man brist på folsyra?
Brist på vitamin B12 och folat uppkommer vanligen på grund av bristande upptag men kan även bero på lågt intag, ökad förbrukning, inaktivering eller defekt metabolism.
Vilka symtom får man om man har B12-brist?
Vanliga symtom vid blodbrist:
- Du känner dig trött och orkeslös.
- Du har svårt att koncentrera dig.
- Du känner dig yr.
- Du känner att du blir andfådd lättare än förut.
- Du får hjärtklappning.
- Du får huvudvärk.
- Du får öronsus.