Vilka äger Hjärnfonden?
Innehållsförteckning
- Vilka äger Hjärnfonden?
- Vad är Hjärnfonden för källa?
- Är Hjärnfonden bra?
- Vad finns det för hjärnsjukdomar?
- Vilka delar av hjärnan styr vad?
- Vad är hjärnforskning?
- Var är demenssjukdom?
- Vad är det det som har skett i hjärnan som gör att man får diagnosen Alzheimers sjukdom?
- Vad gör den lilla hjärnan?
- Vad är hjärnhinnornas uppgift?
- Vad ansvarar hjärnbarken för?
- Vad är hjärnans inre anatomi?
- Vad styr hjärnstammen?
Vilka äger Hjärnfonden?
Hjärnfonden är helt beroende av gåvor och testamenten från privatpersoner och företagssamarbeten. Stiftelsen bildades 1994 på initiativ av professor Lennart Widén vid Karolinska Institutet i Solna.
Vad är Hjärnfonden för källa?
Hjärnfondens vision är att ingen ska behöva lida av sjukdomar, skador eller funktionsnedsättningar i hjärnan. Vi driver svensk hjärnforskning framåt, engagerar oss i de drabbades diagnoser och sprider kunskap om hjärnan.
Är Hjärnfonden bra?
Hjärnfonden uppfyller kraven i den kvalitetskod som FRII iförde 2009 för sina medlemmar i syfte att öka transparens och öppenhet. I enlighet med FRII:s krav redovisar Hjärnfonden resultat, strategier och uppföljning i en effektrapport (PDF).
Vad finns det för hjärnsjukdomar?
Mer än var tredje svensk kommer någon gång i livet att få en hjärnsjukdom – stroke, Alzheimers sjukdom, epilepsi, migrän, depression, beroende eller anorexi för att ge några vanliga exempel. Om man listar de vanligaste anledningarna till förlorade friska år är 8 av 10 hjärnsjukdomar.
Vilka delar av hjärnan styr vad?
Den vänstra hjärnhalvan är oftast den som styr språk och tal. Det kallas för att den är dominant. Den högra hjärnhalvan är oftast mer konstnärlig och skapande. Känsel och rörelser styrs av den motsatta sidans hjärnhalva, det vill säga rörelserna i höger kroppshalva styrs av vänster hjärnhalva, och tvärtom.
Vad är hjärnforskning?
Allt lärande hänger samman med ändringar i hjärnan. Forskningen om relationen mellan lärande och ändringar i hjärnan kan användas i skolan genom att den ökar förståelsen för vad som händer när elever lär sig något och varför vissa saker är svåra att lära.
Var är demenssjukdom?
Demens orsakas av skador i hjärnan och kan yttra sig på olika sätt beroende på vilka delar som drabbas. Vanligen försämras minnet och förmågan att planera och genomföra vardagliga sysslor.
Vad är det det som har skett i hjärnan som gör att man får diagnosen Alzheimers sjukdom?
Vid Alzheimers försvinner nervcellerna i minnescentrum Vid Alzheimers sjukdom lagras ett skadligt protein i hjärnan. Proteinet kallas beta-amyloid. Det är oklart varför proteinet lagras i hjärnan. Det kan bero på ärftliga kromosomförändringar, men det är mycket ovanligt.
Vad gör den lilla hjärnan?
Lillhjärnan sitter i bakre delen av ditt huvud, innanför nackbenet. Lillhjärnan är till exempel viktig för balansen. Den är också viktig för att reglera både medvetna och omedvetna rörelser. Lillhjärnan styr inte själva rörelserna men den tar emot information om kroppens läge och rörelser.
Vad är hjärnhinnornas uppgift?
- Hjärnhinnornas främsta uppgift är att skydda hjärnan. Vi har tre hjärnhinnor: Hårda hjärnhinnan ligger ytterst och är kraftigast. Spindelvävshinnan är den mellersta. Hinnan har fått sitt namn på grund av att den är tunn som ett spindelnät. Mjuka hjärnhinnan ligger innerst.
Vad ansvarar hjärnbarken för?
- Hjärnbarken ansvarar för vårt medvetande och för tankar, känslor och minne. Från pannlobens hjärnbark styrs även alla våra medvetna rörelser. Sjukdomar i hjärnbarkens nervceller kan därför ge ofrivilliga rörelser som symtom, till exempel kramper vid epileptiska anfall.
Vad är hjärnans inre anatomi?
- Hjärnans inre anatomi Basala ganglierna. Precis under hjärnbarken ligger grupper av nervceller samlade i så kallade kärnor. De kallas basala ganglierna och har till uppgift att bearbeta information från hjärnbarken och på så sätt styra start och utförande av rörelser.
Vad styr hjärnstammen?
- Hjärnstammen styr kroppens hormonsystem, andningen, hjärtslagen, kroppstemperaturen, ämnesomsättningen och din vakenhet. Tillsammans med hypotalamus styr hjärnstammen även blodtryck och puls. Från hjärnstammen styrs också reflexer som att svälja och nysa. Lillhjärnan är viktig för balans och rörelser.