Har barnskötare tjänstepension?

Innehållsförteckning

Har barnskötare tjänstepension?

Har barnskötare tjänstepension?

AKAP-KL - för dig född 1986 eller senare. AKAP-KL är en tjänstepension som gäller från och med 1 januari 2014 för dig som är född 1986 eller senare och jobbar som lärare, sjuksköterska, brandman eller har något annat jobb inom kommuner eller regioner.

Har jag som timanställd rätt till tjänstepension?

En timanställd måste ha arbetat tre hela kalendermånader i sträck för att ni ska kunna rapportera honom eller henne till ITP 2. Byter en anställd arbetsgivare påbörjar personen en ny kvalificeringsperiod.

Har kommunal tjänstepension?

Arbetar du inom kommun eller region heter din tjänstepension troligtvis KAP-KL eller AKAP-KL. Är du anställd i ett kommunalt företag har du en tjänstepension som heter PA-KFS. Varje år sätter din arbetsgivare av pensionspengar till din tjänstepension.

Är premiepension och tjänstepension samma sak?

Din pension kan komma från flera olika håll. Den allmänna pensionen ansvarar Pensionsmyndigheten för och de flesta får även en tjänstepension från arbetsgivaren. Utöver det kan du också ha ett eget sparande till pension. Den allmänna pensionen betalas ut så länge du lever.

Är ob pensionsgrundande kommunal?

SVAR: Enligt Skatteverket är all inkomst av tjänst, inklusive OB-ersättningar och -tillägg pensionsgrundande. Det låter som din arbetsgivare hittar på en ursäkt för att inte ge er OB-ersättning. Kontakta facket och be dem om stöd om du är medlem.

Får man tjänstepension som timvikarie?

För att tjäna in till ITP 2 krävs att du jobbar åtta timmar i veckan i genomsnitt under en tremånadersperiod. Är du vikarie börjar ITP 2 gälla efter tre månader men då retroaktivt från första dagen. ... På Rådgivningstjänst.se kan du gratis råd om din tjänstepension ITP.

Får man tjänstepension vid provanställning?

För företag som omfattas av kollektivavtal gäller som huvudregel att den med provanställning ska ha samma förmåner som företagets övriga anställda. ... Av denna anledning finns inga allmänna krav gällande försäkring och tjänstepension vid provanställning.

Kan man sjukskriva sig när man är timanställd?

Även du som är timanställda ska vara hemma vid minsta tecken på sjukdom, exempelvis snuva, ont i halsen och feber. För att du som timanställd ska kunna få sjuklön när du är sjukskriven har Härryda kommun gjort en tillfällig justering i villkoren för sjuklön.

Var hamnar tjänstepensionen?

ITP eller ITPK heter den kollektivavtalade tjänstepensionen för privatanställda tjänstemän, och denna hanteras hos valcentralen Collectum. Om du inte gör något aktivt val hamnar din tjänstepension hos Alecta i en traditionell försäkring med återbetalningsskydd.

Är tilläggspension och tjänstepension samma sak?

Tilläggspensionen är en del av den allmänna pensionen och den ersätter ATP som fanns i det gamla pensionssystemet. Är du född 1937 eller tidigare består din allmänna pension av tilläggspension, och eventuellt inkomstpensionstillägg och garantipension.

Relaterade inlägg: