Vad betyder i ortnamn?

Innehållsförteckning

Vad betyder i ortnamn?

Vad betyder i ortnamn?

Ortnamn är ett gemensamt ord för alla namn på geografiska objekt och områden, små som stora, gamla som unga. Ortnamn är namn på världsdelar, länder, städer, byar, gårdar och torp, på gator, broar, parker och torg, på hagar, åkrar och ängar, på sjöar, åar, berg, dalar, stigar, grindar, diken, stenar och mycket annat.

Vad betyder lösa i ortsnamn?

ex. fornsvenskt kostløsa, vatuløsa. Exempel på ortnamn innehållande detta lösa är gårdnamnen Gässlösa i Halland (som sannolikt har ordet gäst som förra led och betyder 'gården där man inte brukar ha några gäster') och Mjöllösa i Värmland samt natur- och ägonamn som Fläsklösa, Hölösa, Kak(e)lösa och Ägg(e)lösa.

Vad betyder ändelsen RUP?

-löv är ett av de äldsta efterleden i Skåne. Det har betydelsen 'gård som någon fått i arv eller lämnat efter sig'. ... -rup/-erup är en form som i Skåne och södra Halland har bildats av -arp.

Vad betyder ändelsen i ortnamn?

I en del svenska ortnamn används ändelser. Dessa används för böjning eller för avledning av ett annat ord. ... I sammansatta ortnamn kan efterledet ha en ändelse. Den kan vara en pluraländelse, -a, till exempel i -berga (som Tillberga), -boda (som i Lönsboda), -landa (som i Vetlanda) osv., osv.

Vad betyder sele på svenska?

-sele (ex Långsele, Lycksele, Ramsele) Vanligt i Norrland och bildat av ordet ”sel”, med betydelsen ”vatten som rinner stilla och långsamt”.

Vad kan ett ortnamn ofta tala om för oss?

Ortnamnens främsta syfte är att förmedla geografisk information och i denna funktion är de effektiva. Vi kan hålla tusentals ortnamn i minnet och ögonblickligen veta vilken plats ett visst namn avser.

Vad betyder Hammar i ortnamn?

Enligt svenska Wikipedia är det ett naturnamn med betydelsen "stenig höjd", eller "stenbacke". Tidigare har jag hört betydelsen "gräsbeväxt platå".

Vad betyder skruv i ortnamn?

Dialektalt kan -skruv betyda 'strut', och har kopplats till någon slags smältugn, hytta, i medeltidens järnhantering.

Vad betyder Arp i slutet av ortsnamn?

Arp är samma ord som torp, som i äldre namn betyder 'nybygge'.

Vad är ett Ed?

Ede är en utvidgad form av ed. Ordet ed er bildat til ett i Norden ej kvarlevande verb med betydelsen 'gå', besläktat med latinets eo '(jag) går' och iter 'väg'. Grundbetydelsen av ed är 'gående, gång'. Liksom ordet gång kom ed att användas om ställen där man gik och erhöll innebörden 'gåongsträcka, gåongställe, väg'.

Relaterade inlägg: