Vad betyder tandläkaren?

Innehållsförteckning

Vad betyder tandläkaren?

Vad betyder tandläkaren?

Tandläkare. Legitimerad yrkesgrupp som har rätt att undersöka och behandla sjukdomar och skador i tänderna, munhålan och i käkområdet. De har också rätt att ställa diagnoser och skriva ut vissa läkemedel.

Vad är Buckalt?

Tandens olika ytor Mesialt betyder att tandytan vetter mot mitten av munnen. Buckalt innebär att tandytan vetter mot kinden.

Vad är Lingualt?

Den yta av tanden som vetter mot tungan.

Vad är Furkation?

Furkation. Det ställe där tandens rötter delar sig (se Bifurkation).

Vad finns hos tandläkaren?

Läran om tänderna och deras sjukdomar. Röntgenundersökning av tänderna, käkarna och ansiktet. Garanti som innebär att en behandling vid behov görs om utan att man behöver betala för behandlingen en gång till. Operation i munhålan.

Vad betyder Periapikal?

PERIAPIKAL OSTEIT Inflammation i benvävnaden runt rotspetsen, se även osteit. PERMANENTA TÄNDER De bestående tänder som kommer efter mjölktänderna.

Vad menas med Sekundärkaries?

Sekundärkaries, det vill säga ny karies som upp står i kanten av – eller i nära anslutning till – tidigare fyllning, är den vanligaste orsaken till att fyllningar görs om eller repareras.

Vad menas med Furkationsinvolvering?

Patienter med grav parodontit drabbas ibland av furkationsinvolvering på molarerna, det vill säga när tandköttet dragit sig tillbaka så mycket att det bildas en tunnel mellan rötterna på molarerna.

Vad menas med periimplantit?

Tandimplantat är idag en vanlig metod för att ersätta förlorade tänder. Långtidsresultaten är goda, men komplikationer kan förekomma [1]. När inflammation uppstår i mjukvävnaden runt tandimplantaten och omgivande benvävnad förloras, kallas detta periimplantit.

Kan tandläkare neka vård?

Är privattandläkaren utanför organisationen kan du framföra klagomål eller synpunkter till mottagningen, men du har också möjlighet att anmäla en vårdskada till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Om du inte är nöjd med din behandling hos Folktandvården klagar du hos patientnämnden i din region.

Relaterade inlägg: