Kan tomatplantor överleva vintern?

Innehållsförteckning

Kan tomatplantor överleva vintern?

Kan tomatplantor överleva vintern?

Vi i Sverige odlar tomat enbart som ettårig, men de flesta tomater är faktisk fleråriga. Problemet är att hitta en riktigt ljus och sval övervintringsplats inomhus om man vill pröva att övervintra, den tål ju inte frost. Den kommer troligen också att dra på sig en massa ohyra under vintern.

Kan man ta in tomatplantor på hösten?

Bäst chans att mogna har tomaterna om de får sitta kvar på plantan så länge som möjligt. Men tomater klarar inte frost, så plocka av dem eller ta in tomatplantorna när temperaturen börjar röra sig neråt snabbt.

Hur länge kan man ha tomater ute?

På många håll i Sverige kan man låta dem sitta ända fram till oktober, ja till och med in i november. Det viktigaste är att ta in de flesta tomater innan den första rejäla frostnatten kommer, men en eller ett par frostnätter klarar våra tomater uppe på taket.

Vad göra med tomatplantor?

Plantera om tomatplantorna Lyft försiktigt ur tomatplantan med dess rötter och sätt ner i en större kruka med jord. Sätt gärna tomatplantan djupt ner i jorden i den nya krukan så att nästan bara bladen på plantan sticker upp ovan jorden. Tomatplantan bildar rötter längsmed stammen och kan därmed utvecklas bättre.

Finns det fleråriga tomatplantor?

Det första vi kan göra är att förstå att tomater är en flerårig växt om vi behandlar den på "rätt" sätt. Får tomaten ljus och värme klarar den att övervintra.

Kan man övervintra Paprikaplanta?

Paprikaplantan är flerårig och kan sparas över vintern på en ljus men sval plats. Den tål inte frost. Se till att plantan inte torkar ut, ta gärna bort de flesta av bladen innan den ställs på vinterförvaring.

När ska man ta in tomaterna?

För oss är det vanligast under oktober – november då vi plockar av de flesta frukter innan frosten tar dem. Dessa gröna och halvmogna tomater, som inte mognar sent på säsongen, har inte fått tillräckligt med sol ( alltså plantan, inte frukten).

Kan man ta in gröna tomater?

Jag trodde det var kört för mina tomater men tydligen kan man ta in dem och låta de mogna inomhus! 😍 Och tillsammans med några äpplen mognar de ännu snabbare. Tomaterna kan stå ljust inomhus men undvik direkt solljus då skalet blir hårdare då. ...

Hur kallt kan tomatplantor stå?

De vill helst ha en konstant temperatur på runt 20-30 grader, men det finns sorter som härdats och klarar ned till 10 grader. Växthus, kruka eller friland - det är frågan. Bestäm var dina tomatplantor ska växa innan du väljer sort. Tomatplantor kan bli allt från 30 cm höga upp till ett par meter.

Relaterade inlägg: