När ska man söka vård för ont i knät?

Innehållsförteckning

När ska man söka vård för ont i knät?

När ska man söka vård för ont i knät?

Om du får knäsmärta som inte går över efter egenbehandling bör du söka vård. Sök vård akut om du får plötslig smärta i ditt knä med svullnad, låsningar eller efter ett trauma.

Kan ej räta ut knä?

Menisk- och korsbandsskador En skada på någon av knäts två menisker leder ofta till besvär med smärta när man går, springer eller vid vridningar. Om en bit av en trasig menisk lägger sig i vägen kan knäet låsa sig och det kan även vara omöjligt att räta ut eller böja knäet.

Hur lång tid tar det att läka en meniskskada?

– Har du en isolerad skada kan det handla om ett par veckor, men är det mer så kan det vara månader. Går korsbandet av tillsammans med menisken brukar man räkna på som allra minst ett halvt år.

Kan en trasig menisk läka själv?

Orsaken till att den inre menisken oftare skadas är att den är något mindre rörlig än den yttre. Alla meniskskador är olika och behandlingen beror på hur din skada ser ut. Meniskskador kan läka av sig själva, behöva operation eller rättas till med sjukgymnastik beroende på allvarlighetsgraden.

Kan inte belasta knät?

En av de allra vanligaste orsakerna till ont i knäna är idrottsskador. Två vanliga sådana är löparknä och hopparknä. Löparknä innebär att man i samband med löpträning har för stor eller felaktig belastning. Med andra ord att man har sprungit för mycket eller att kroppen, i samband med detta, inte rör sig som den ska.

Varför har jag ont under knäskålen?

Ont bakom knäskålen kan bero på flera orsaker. Den vanligaste orsaken är en meniskskada, vilket är en skada på den stötdämpande broskdelen i knäet, som kan uppstå när knäet vrids under belastning. Den här skadan kan ske genom exempelvis en snabb vändning när du tränar.

Relaterade inlägg: