Vad betyder att man är behörig på antagning?

Innehållsförteckning

Vad betyder att man är behörig på antagning?

Vad betyder att man är behörig på antagning?

Det står att jag är behörig till en utbildning. Betyder det att jag kommit in? Nej, att du är behörig till en eller flera utbildningar betyder att du har de förkunskaper som krävs till utbildningen. Bara den som är behörig kan delta i urvalet då platserna fördelas.

Är behörig rätt?

Behörighet är en allmän beteckning för en persons lagliga rätt att vidta åtgärder. Begreppet används med något olika innebörd inom flera olika områden. Inom avtalsrätten är behörigheten någons rätt att med hjälp av en fullmakt företräda den som gett fullmakten gentemot tredje man.

Vad menas med behörig med villkor?

Jag är behörig med villkor, vad innebär det? Du har sökt kurs eller program som kräver tidigare akademiska studier. Villkorligt behörig kan du bli om du har pågående studier på behörighetsgivande kurs, och dina studier beräknas vara avslutade inför utbildningens start.

Vad menas med handläggning pågår?

"Handläggning pågårbetyder att vi börjat gå igenom din anmälan, men inte är klara än. När vi är klara med alla utbildningar får du ett mejl där vi ber dig kolla att uppgifterna stämmer.

Vad menas med struken antagning?

Vad betyder det att jag är struken? Att vara struken kan bero på olika saker. Om du är antagen till ett högre prioriterat alternativ har du strukits från lägre prioriterade alternativ för att du inte kan antas till fler poäng. Det kan även betyda att du inte uppfyller behörighetskraven.

Vad menas med att urval pågår?

Det är ofta fler som söker till en utbildning än det finns lediga platser. Då görs ett urval för att bestämma vilka som blir antagna. Beroende på vilka meriter du har, placeras du i en eller flera urvalsgrupper där du sedan konkurrerar om platserna.

Vad är allmän behörighet till högskolan?

För all högskoleutbildning krävs grundläggande behörighet. Grundläggande behörighet får du bland annat genom att du har en gymnasieexamen. Du kan komplettera ett ofullständigt gymnasiebetyg genom att till exempel läsa på komvux eller folkhögskola så att du får grundläggande behörighet.

Är jag behörig till högskolan?

Grundläggande behörighet = det du måste ha examen från ett högskoleförberedande program, eller. yrkesexamen med godkänt betyg (lägst E) i svenska 2 och 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3 och i engelska 6. Du kan komplettera med svenska och engelska i efterhand.

Är jag behörig?

Grundläggande behörighet kan du skaffa dig genom en gymnasieexamen, fullständigt betyg från gymnasieskola, komvux eller folkhögskola. Du behöver dessutom ha läst vissa specifika kurser för att uppfylla kraven på grundläggande behörighet. Vilka kurser det är varierar beroende på när du gick i gymnasiet.

Hur många poäng kan man anmäla sig till?

En termins heltidsstudier motsvarar 30 högskolepoäng (hp) och en halvfartsutbildning 15 hp. Du kan bli antagen till max 45 hp. Du har alltså möjlighet att läsa mer än heltid under en höst- eller vårtermin - högst 150% studietakt. För sommarkurserna ligger gränsen på 23 hp.

Relaterade inlägg: