Måste bilen vara servad innan besiktning?

Innehållsförteckning

Måste bilen vara servad innan besiktning?

Måste bilen vara servad innan besiktning?

En trafikfarlig bil kommer inte att få godkänt vid kontrollbesiktningen. Det finns däremot ingen lag som säger att du måste serva bilen. Det gör du för att ha en säker och fungerande bil. Innan du besiktigar bilen är det bra att se till att den är servad för att slippa onödiga anmärkningar och ombesiktning.

Vad krävs för godkänd besiktning?

Vi kontrollerar reflexer, backspeglar och de lampor som är viktiga för trafiksäkerheten som till exempel strålkastare, blinkers och bromsljus. Dessutom undersöker vi motorutrymmet och kontrollerar att det inte läcker bränsle. Det måste även finnas en varningstriangel i fordonet så ta gärna fram den innan besiktningen.

Vad ska man tänka på innan besiktning?

Checklistor inför besiktningen

  • Fungerar vindrutetorkare och spolare?
  • Sitter batteriet fast?
  • Signalanordning, blinkers och belysning runt om hela bilen (glöm inte positionsljusen).
  • Skyltlyktan bak, intill registreringsskylten.
  • Däckens mönsterdjup, minst 1,6 mm. ...
  • Att backspeglarna (och glaset) är hela och sitter fast.

Måste fläkten fungera vid besiktning?

Får man nedslag på defroster så måste man laga den = kupéfläkten = då räcker det inte med att öppna fönstret. Men som sagt aldrig hört någon som har fått nedslag på det, som tidigare nämt ingår inte det i bilprovningens kontroll men polisens, det är ett krav på bilar med "hytt".

Måste du lämna in bilen på verkstad regelbundet?

Genom att regelbundet göra bilservice, ser du till att alla delar på din bil fungerar som de ska och ger dig en säker och bekväm körupplevelse. Att regelbundet serva sin bil minskar också risken för större problem med din bil i framtiden, eftersom bilen då får den regelbundna service som den byggdes för när den var ny.

Vad kontrolleras vid besiktning av bil?

Vi kontrollerar lampor som varnar för olika fel. Även ratten och förarsätet samt alla bilbälten, vindruta, dörrar och eventuell lastsäkringsutrustning samt gasinstallation besiktas. Vi noterar också bilens mätarställning. Är fordonet utrustat med krockkudde på passagerarsidan ska det finnas ett varningsmärke synligt.

Hur vet man när man ska besikta bilen?

Hur vet jag när jag ska besikta bilen? Genom att fylla i ditt registreringsnummer på besikta.se kan du se när besiktningsperioden för just din bil tar slut. Här kan du även boka en tid för din besiktning. Vill du ha en påminnelse via e-post eller SMS i god tid, registrera dig på Mina Sidor.

Vad ska man ha med sig till besiktningen?

Kontrollbesiktning. Du behöver inte ta med dig några dokument eller handlingar. Alla uppgifter om bilen som besiktningsteknikern behöver finns i handdatorn. Om din bil har en löstagbar dragkrok tar du med den och eventuell nyckel till dragkroken när du ska besikta.

Vad ska man tänka på vid besiktning av lägenhet?

Vid besiktningen beaktar man hur många som bott i lägenheten samt ålder på golv och tapeter. Kontrollera lägenhetens skick på egen hand när du flyttar in. Om du upptäcker skador som inte redan dokumenterats ska du be om att dessa läggs till. Ta foton eller videomaterial som du kan spara för möjligt framtida bruk.

Relaterade inlägg: